Până mai este ce!
Am parcurs recent drumul Botiza-Groşii Ţibleşului, deocamdată intercomunal, singura legătură dintre Ţara Lăpuşului şi Valea Izei, de o importanţă strategică majoră.
E distrus şi va fi şi mai şi, în scurt timp. Deşi comuna Botiza are finanţare pentru reabilitare, sunt şanse ca pe alocuri să-l facă de la zero. Dincolo, pe partea Groşilor, se exploatează lemn la drum, în anume loc trebuie să te încadrezi cu maşina printre lemne. Pe viitor, drum judeţean şi în ciuda tuturor legilor clare ce interzic rampele de lemn la şi pe asfalt, fără rampe, covoraşe de cauciuc etc.
Urcând dinspre Botiza, dai de primele exploatări de lemn. Mai modeste, mai de-ale sătenilor, sau cel puţin aşa par. Cu căruţa, cu tractorul. Dar la drum. Cu noroaiele aferente. Vin căderile de pietre. Apoi porţiunile de drum rupt, ce alunecă încet în vale. Acolo va trebui refăcut total. Sus în vârf, în locul ce desparte Munţii Lăpuşului de Munţii Ţibleş, e iar o exploatare majoră. Ironia e că sunt bariere în toate părţile, aparent doar pentru turişti, nu pentru exploatatori. Cobori spre Groşi şi începi să dai de adevăraţii exploatatori. Cu TAF- uri, barăci. Dar şi cu lemne puse până în drum. Era vorba că e drum turistic şi intercomunal, nu forestier. Da, nu comentăm, sunt lemne marcate, sunt table de şantier, de exploatare, nu neagă nimeni. Dar drumul se distruge vizibil, cu lemnele trase pe asfalt, în drum. Unde se încarcă în camioane, maşinile coboară picioare cu colţi metalici şi îi înfig în asfalt.
La un moment dat, vezi o trecere de TAF- uri prin vale, de aici încolo Valea Minghetului e tulbure, murdară. Nu e voie, dar ce contează? Şi iar lemne. Întrebarea este… după ce devine judeţean, tot aşa va fi? Tot cu autocare şi maşini ce trebuie să se ferească de buşteni şi de TAF-uri?
sincer mai bine l-ar lasa in paragina, ca niciodata nu o sa fie sustenabil, mereu va fi distrus de exploatatorii de lemn. sa-l repare ei. nici drumul peste varatec sa nu fie refacut, sau partie pe Secu (langa codrii seculari), ca dupa aia toti ursii o sa coboare spre sate. macar in mtii lapusului e salbaticie curata. uneori civilizatia nu e cel mai bun lucru. ”civilizatia”.
Culmea, dar mi se pare pertinienta observatia. Undeva in sinea mea, in ciuda nevoii de dezvoltare si de infrastructura, cel mai bine ar fi sa nu se faca nimic. Natura stie mai bine ca noi, ba stie exact ce sa faca!!