Săptămâna trecută, a avut loc Adunarea Generală de Bilanț și Alegeri a Filialei Maramureș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), pentru următorii patru ani.
Adrian Marchiș, președintele în funcție al Filialei, a prezentat raportul de activitate, precum și modificările aduse Statutului UZPR. Au fost trecute în revistă mai ales neîmplinirile și greutățile cu care se confruntă mass-media și îndeosebi presa scrisă.
UZPR este o asociaţie profesională de creaţie publicistică şi jurnalistică ce reunește persoane ce au în comun activitatea de creație jurnalistică. Din ce în ce mai afectată de lipsa posibilităților care să asigure jurnalismului condiții pentru îndeplinirea scopului pentru care au fost create. Pornind de aici, a fost ales, prin vot deschis, noul consiliu de conducere al Filialei: Vasile Iluț – președinte, Viorica Pârja – vicepreședinte, Camelia Tocaci – secretar.
Consiliul nou ales își propune, așa cum prevede și statutul UZPR, creșterea reprezentativității comunităților de presă în relația cu instituțiile publice și instituțiile statului, consolidarea credibilității profesionale și autorității morale a jurnalistului, dreptul la informație și dreptul la libera exprimare, prin respectarea deontologiei profesionale și răspunderii sociale a ziaristului, dezvoltarea jurnalismului ca activitate de creație.
Se simte nevoia unui dialog profesional și colegial, a unor schimburi de experiență, pentru identificarea de soluții la problemele cu care se confruntă mass-media. Este important de știut câți dintre membrii UZPR trăiesc efectiv de pe urma activității jurnalistice și pentru ei trebuie găsite soluții pentru desfășurarea activității și perfecționarea profesională a unui ziarist implicat și responsabil în viața comunităților din care face parte. Nu este lipsită de interes colaborarea cu instituții de cultură și învățământ, cu celelalte uniuni de creație, pentru a transforma statutul de hobby și pasiunea în profesia care informează, formează și educă publicul. Prin multitudinea de forme ale creației jurnalistice: presă scrisă, audio-vizuală, on line etc.
Indiferent de tipul de jurnalism practicat, “câinele de pază al democrației”, cum este numită presa, nu trebuie să-și piardă din conținut. Nu oricine poate deveni jurnalist profesionist și recunoscut, iar drumul către performanță este plin de provocări. „Jurnalismul cetățenesc” nu trebuie confundat cu jurnalismul civic, practicat de jurnaliștii profesioniști.
În același timp, este necesară o mai bună colaborare între filialele județene și conducerea centrală a UZPR, pentru o informare corectă și eficientă. Este nevoie de solidaritate și unitate a acestei bresle importante pentru viața democratică autentică. Sperăm că este un nou pas pentru condiția ziaristului profesionist.