Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a făcut un bilanţ al principalelor evenimente organizate anul trecut. Un prim eveniment a fost cel dedicat poetului naţional, Mihai Eminescu, o masă rotundă despre „universalitatea poetului”. Tot anul trecut, Biblioteca Judeţeană a fost gazda simpozionului-evocare „Vida 110 – 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida”. Ca semn de prețuire pentru valoroasa operă, Consiliul Local și Primăria Municipiului Baia Mare au înmânat, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare artistului Gheza Vida, personalitate artistică remarcabilă a tezaurului cultural băimărean, titlul fiind primit de fiica sculptorului, Zoe Vida.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” organizează la fiecare început de toamnă, colocvii profesionale cu toți bibliotecarii din județ. De regulă, acestea au loc la Baia Mare, însă în acest an s-a decis organizarea unor colocvii zonale, în teritoriu. Astfel au avut loc întâlniri la Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Ieud, Baia Sprie, Săcălășeni, Fărcașa.
Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a fost gazdă şi pentru cei 60 de studenți maramureșeni în anul I, ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Extensia Universitară Baia Mare, Facultatea de Asistență medicală generală, care au participat la ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024. De asemenea, Biblioteca Judeţeană a fost reprezentată de directorul Teodor Ardelean la simpozionul omagial organizat în Aula Magna a Academiei Române, dedicat academicianului Marius Porumb, director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca.
O delegație a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, condusă de dr. Teodor Ardelean, a participat şi în cadrul Zilelor Academice Clujene, la sărbătorirea academicianului Marius Porumb, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naștere, ce a avut loc la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca. Anul trecut, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a organizat manifestarea „Petre Dulfu – 70 de ani de postumitate”, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea în eternitate a patronului spiritual al instituției, în timp ce pe final de an, spaţiul primitor al bibliotecii a găzduit lansarea cărții „Călărașii și Renașterea Națională”, de Eugenia Bulat, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România, precum şi lansarea volumului „Românii din dreapta Tisei (Maramureșul istoric, Transcarpatia, Ucraina). Documente. Vol. I”, autori: Ion Botoș și Ileana Botoș, Apșa de Jos, 2023.