Biserica și Turnul Sfântul Ştefan
Muzeografii Viorel Rusu şi Lucia Pop continuă pe pagina de facebook a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş seria mărturiilor „de necontestat ale trecutului istoric al oraşului Baia Mare”.
”O mărturie a importanţei economice, în primul rând, dar şi a unei apreciabile dezvoltări la care ajunsese oraşul Baia Mare în secolul al XIV-lea o constituie finalizarea Bisericii Sfântul Ştefan, edificiu deosebit de impunător şi măreţ pentru acele timpuri… Din impunătorul edificiu al Bisericii Sfântul Ștefan singurul element păstrat până astăzi este turnul-clopotniță, respectiv, Turnul Sfântul Ștefan”.
Potrivit tradiției istorice a orașului, trecutul îndepărtat al turnului este legat de numele lui Iancu/Ioan de Hunedoara (1446-1453) şi victoria asupra turcilor otomani de la Ialomiţa (2 septembrie 1442), iar lucrările de finalizare sunt legate de numele regelui Matia Corvin (1458-1490).
Pe lângă destinația sa, de clopotniță pentru impunătoarea biserică gotică, Turnul Sfântul Ștefan sau „turnul mare” a fost, de-a lungul timpului, și un loc ideal pentru observarea atentă a orașului și a împrejurimilor acestuia mai ales după adăugarea foișorului în anul 1770.
Din primele decenii ale secolului XVII utilitatea sa a fost amplificată prin montarea primului orologiu mecanic, în anul 1628, de către maistrul lăcătuș Iacob Mészárós, originar din orașul Eperjes (azi, Prešov-Slovacia), în schimbul sumei de 500 de florini. Vechiul orologiu era acționat de mari greutăți de piatră, singurele mărturii păstrate astăzi în colecțiile muzeului și prezentate publicului vizitator.