Secvențe istorice, vestigii și mărturii istorice medievale

0
177

Biserica și Turnul Sfântul Ştefan
Muzeografii Viorel Rusu şi Lucia Pop continuă pe pagina de facebook a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş seria mărturiilor „de necontestat ale trecutului istoric al oraşului Baia Mare”.
”O mărturie a importanţei economice, în primul rând, dar şi a unei apreciabile dezvoltări la care ajunsese oraşul Baia Mare în secolul al XIV-lea o constituie finalizarea Bisericii Sfântul Ştefan, edificiu deosebit de impunător şi măreţ pentru acele timpuri… Din impunătorul edificiu al Bisericii Sfântul Ștefan singurul element păstrat până astăzi este turnul-clopotniță, respectiv, Turnul Sfântul Ștefan”.
Potrivit tradiției istorice a orașului, trecutul îndepărtat al turnului este legat de numele lui Iancu/Ioan de Hunedoara (1446-1453) şi victoria asupra turcilor otomani de la Ialomiţa (2 septembrie 1442), iar lucrările de finalizare sunt legate de numele regelui Matia Corvin (1458-1490).
Pe lângă destinația sa, de clopotniță pentru impunătoarea biserică gotică, Turnul Sfântul Ștefan sau „turnul mare” a fost, de-a lungul timpului, și un loc ideal pentru observarea atentă a orașului și a împrejurimilor acestuia mai ales după adăugarea foișorului în anul 1770.
Din primele decenii ale secolului XVII utilitatea sa a fost amplificată prin montarea primului orologiu mecanic, în anul 1628, de către maistrul lăcătuș Iacob Mészárós, originar din orașul Eperjes (azi, Prešov-Slovacia), în schimbul sumei de 500 de florini. Vechiul orologiu era acționat de mari greutăți de piatră, singurele mărturii păstrate astăzi în colecțiile muzeului și prezentate publicului vizitator.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.