Gândaci într-un supermarket!
Comisarii de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj au făcut verificări la operatorul economic Unicarm Supermarket, care are puncte de lucru în toată regiunea (11 în Bihor, 4 în Satu Mare, 4 în Sălaj, 3 în Maramureș, 1 în Bistrița-Năsăud, 3 în Cluj). Acțiunile de control au fost demarate în urma unor nereguli semnalate în mediul online. Verificările s-au lăsat cu 79 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de un milion de lei.
La 24 dintre punctele de lucru ale operatorului economic Unicarm, precum şi la depozitul logistic aparţinând acestuia, echipele de control au depistat mai multe abateri pentru care s-au dat sancţiuni.
Astfel, pe lângă practicile comerciale incorecte, respectiv neconcordanța dintre elementele de identificare și caracterizare ale produselor specificate pe eticheta aplicată de producător și cele prezentate pe eticheta de la raft de către vânzător, nerespectarea ofertelor promoționale, diferențe între gramajele aferente cantității declarate și celei cântărite, în incinta supermarketului a fost descoperită prezența insectelor (gândaci).
De asemenea, s-au găsit legume şi fructe, depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, puncte de mucegai, care nu corespund categoriei de calitate declarate. Alte produse alimentare comercializate erau scoase din ambalajele originale, nu aveau elemente de identificare şi aveau depăşit termenul de valabilitate sau prezentau ambalajul devidat, deteriorat, existând suspiciunea contaminării conţinutului.
Pe de altă parte s-au găsit la vânzare produse din carne cu prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanţului frigorific. Au fost găsite spaţii frigorifice de păstrare/expunere a produselor insalubre, cu resturi alimentare, praf, impurităţi, rugină, mucegai, iar în unele cazuri nu era respectat regimul de temperatură de expunere a produselor alimentare.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au mai descoperit că unele produse erau depozitate direct pe paviment, unele rafturi, cărucioare de manipulare marfă sau navete erau neigienizate, iar cântarele nu aveau efectuată verificarea metrologică. În plus, se foloseau materii prime cu termenul de valabilitate expirat, iar în alte situaţii, produsele alimentare erau însoțite de sintagma 100% românesc, în timp ce pe etichetă era menționat, la țara de origine, provenind din UE şi NON UE.
Pentru toate aceste deficienţe, s-au aplicat 79 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1 milion lei, şi 7 avertismente. Au fost oprite definitiv de la comercializare, produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 450.000 lei şi o tonă de materii prime cu data durabilității minimale depășită. Au mai fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 3 milioane lei, la fel cum a fost sistată temporar activitatea în cazul a 3 unităţi şi al depozitului, la fel cum s-a oprit temporar prestarea serviciilor în zonele vitrinelor frigorifice neigienizate și/sau la raionul de legume-fructe (12 vitrine). În plus, s-a dispus încetarea practicilor comerciale incorecte/înşelătoare. Acţiunile de control se află încă în desfăşurare.