Primele apeluri de proiecte lansate în cadrul Programului Interreg NEXT România-Ucraina s-au închis la 31 ianuarie a.c. Au fost depuse 120 de proiecte, care vizează domeniile educației, sănătății, dar și investiții în combaterea efectelor schimbărilor climatice, biodiversitate și managementului frontierei. Valoarea nerambursabilă a proiectelor depuse este de 87 milioane euro.
Lansat în luna august 2023, apelul pentru proiecte standard (proiecte care includ o componentă de investiții de minimum 500.000 euro) are o alocare de 12,6 milioane euro și va finanța investiții în sănătate și educație. În cadrul acestui apel au fost depuse 49 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 60 milioane euro.
Apelul de proiecte cu valoare mică a fost lansat în luna septembrie 2023, având un buget de 14,5 milioane euro pentru a finanța activități de prevenire și combatere a schimbărilor climatice, protejarea biodiversității, sănătate, educație și managementul frontierei. Cele 71 de proiecte depuse totalizează 27 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
Proiectele au fost depuse de autorități publice care activează în domeniile enunțate mai sus, ONG sau asociații profesionale. Fiecare proiect trebuie să aibă cel puțin un partener din fiecare stat participant, fiind permisă participarea a maximum 4 parteneri într-un proiect.
În perioada următoare, proiectele vor fi supuse procedurii de selecție și evaluare, urmând a fi contractate cele care răspund cel mai bine cerințelor Ghidului solicitantului și care contribuie, în mod real, la dezvoltarea comunităților din zona de graniță.
Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră din județele: Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpattya, Cernăuți, Odesa (Ucraina). Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei.