“Nu ne mai umiliţi”, acesta a fost unul din mesajele transmise guvernanţilor de sindicaliştii maramureşeni care au pichetat ieri, 5 februarie, Prefectura Maramureş. Peste 100 de sindicalişti ai Cartel Alfa au fost prezenţi la protest, exprimându-şi nemulţumirea faţă de neaplicarea actualei legi a salarizării, dar prezentându-şi şi problemele punctuale pe fiecare domeniu de activitate.
Au fost prezenţi sindicalişti din administraţia locală, sănătate, asistenţă socială, din poliţie, poliţia locală, penitenciar, universitate, muzee, teatru.
Pichetarea Prefecturii Maramureş ar putea fi unul din paşii premergători grevei generale. În primăriile din comune s-au accentuat nemulţumirile sindicale, aşa că angajaţii sunt decişi să înceteze activitatea pe termen nelimitat dacă nu li se vor asculta of-urile.
“Am luat lucrurile etapizat şi încercăm să sensibilizăm clasa politică să respecte legea salarizării astfel încât să nu ne confruntăm cu asemenea situaţii. E posibil să ajungem şi la o grevă generală, cel mai mult vor avea de suferit cetăţenii. Nemulţumirile sunt din cauza salarizării defectuoase, mai ales la primăriile de comună unde ne aflăm la nivelul din 2021 şi suntem în anul 2024. Vorbim şi de colegii din muzee, asistenţă socială, psihologi, kinetoterapeuţi, fizioterapeuţi care oferă servicii unor beneficiari mai puţini nevoiaşi şi care se raportează cu salarizarea la nivelul anilor 2021-2022. Revendicările noastre ţin de aplicarea legii salarizării, nu de creşteri salariale”, a declarant liderul Sindicatului din Administraţia Maramureş, Nicolae Mureşan.
Protestatarii speră să iasă ceva bun din această acţiune, chiar dacă sunt conştienţi de faptul că este an electoral şi politicienii vor promite marea cu sarea, iar după alegeri vor uita să îşi onoreze promisiunile.
“De data aceasta am ieşit în primul rând pentru federaţiile din cadrul Cartel Alfa care au declanşat procedurile pentru o grevă generală, lucru pe care nu ni-l dorim. În primul rând, o grevă generală aduce economii la bugetul statului, iar pe perioada grevei, oamenii nu sunt plătiţi. Acum sunt mari discuţii pe fotolii, pe ciolan, ne promit marea cu sarea. Mă uitam cu surprindere că guvernanţii şi-au amintit de persoanele cu dizabilităţi şi le promit majorare de indemnizaţii. Din orice manifestare, orice întâlniri de dialog social, ceva iese. Asta e meseria noastră: să ieşim în stradă când e nevoie. Măcar un sfert din solicitări să se rezolve”, a spus liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.
Pe lista de revendicări figurează şi alte puncte: negocierea şi semnarea unui contract colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate “Asistenţă Socială”, eliminarea unor inechităţi salariale prin acordarea de sporuri la salariul aflat în plată şi nu la cuantumul lunii decembrie 2018, deblocarea de urgenţă a angajărilor în asistenţă socială, actualizarea normei de hrană şi a normei de echipare pentru poliţişti, precum şi actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat celor din Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, în sănătate se cere reglementarea prevederilor legislative în privinţa plăţii orelor de gardă.
O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder care a promis că lista cu revendicările va fi transmisă la nivel central.