Internarea nevoluntară a persoanelor cu tulburări psihice se poate face în orice spital cu secție de psihiatrie

0
120

Modificarea Legii sănătății mintale astfel încât să permită internarea nevoluntară și în secțiile de psihiatrie ale spitalelor generale a fost oficializată. Modificarea este justificată de existența unor secții de psihiatrie și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență, astfel fiind creată posibilitatea creșterii accesului la astfel de servicii, limitate până acum numai la cele oferite de instituțiile de specialitate.
Ordonanța de Guvern 18/2024 de modificare a unor prevederi ale Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică de sâmbătă, 3 februarie. Schimbările vizează art. 55 din Legea 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, referitor la internarea nevoluntară a bolnavilor.
Internările nevoluntare în cazul acestor bolnavi pot fi făcute și în cadrul secțiilor de psihiatrie ale altor instituții spitalicești, nu numai în spitalele de psihiatrie, cum a fost până în prezent.
Conform Legii 487/2002, solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale; reprezentanții poliției, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor. (v.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.