Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

0
189

Duminică, 27 ianuarie 2024, a pildei nunţii fiului de împărat, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Teime” din Baia Mare, în fruntea preoţilor şi diaconilor sfântului locaş de închinare.

„După bucuria întâlnirii Adunării Eparhiale cu membrii clerici şi mireni ai acestui for deliberativ eparhial şi bilanţul multelor şi frumoaselor realizări, care s-au petrecut prin osteneala părinţilor de la prohii, monahilor din mănăstiri, a sectoarelor de activitate eparhiale, a protoiereilor şi în ultimul rând al credincioşilor şi a mirenilor care sunt în Adunarea Eparhială, iată-ne din nou la Catedrala Episcoplă „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru a face bucurie credincioşilor şi a fi în mijlocul lor la Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Duminica de astăzi este a XIV-a după Rusalii şi este despre invitaţia făcută la nunta fiului de împărat. Invitaţia a făcut-o Dumnezeu la nunta Fiului Său şi responsabilitatea de a răspunde sau nu, cu recunoştinţă, sau de a nu răspunde, cu ingratitudine, rămâne omul. Aşa că în fiecare duminică suntem chemaţi la nunta Fiului de împărat, la Cina Fiului de împărat, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pentru că mulţi, sau toţi, sunt chemaţi, dar puţini aleşi. Cei aleşi sunt cei care se silesc să păzească sfânta şi dreapta credinţă, cei care participă la Sfintele Slujbe, la Sfânta Liturghie, care se roagă mult, care se mărturisesc şi se împărtăşesc, care ţin poruncile lui Dumnezeu şi-L iubesc şi-L urmează pe Hristos conform chemării Evangheliei. Aceia, dintre cei mulţi, vor fi cei aleşi şi cred că mulţi dintre credincioşii Bisericii noastre, dacă nu toţi, şi mulţi din toate neamurile vor fi aleşi de Dumnezeu să umple cerul lui Dumnezeu de Sfinţi şi casa, şi sala, şi locul unde este pregătit ospăţul euharistic, ospăţul eshatologic, ospăţul cel veşnic, să fie arhiplină, să nu fie locuri goale. Pentru aceasta trebuie să ne silim, pentru că Împărăţia lui Dumnezeu, ne spune Mântuitorul, se ia cu multă silinţă şi cei ce se silesc o dobândesc pe ea. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului, Pr. Florin Bălan, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenţiei de pelerinaje, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vasile Petru Bud, Arhid. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Ioan Hotico.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Paula Bondre şi o parte a Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei, dirijat de Florian Vois.

Cuvântul de învăţătură

„Este foarte uşor de înţeles pericopa evanghelică. Se înţelege de fiecare dintre credincioşi, fără să aibă teologie, că împăratul este însuşi Dumnezeu, iar fiul pentru care face nuntă este Iisus Hristos, Fiul Său, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Mireasa este Biserica, adică noi toţi ce am crezut în Iisus Hristos şi am devenit prieteni ai lui Dumnezeu şi invitaţi la ospăţ prin taina Sfântului Botez, care este invitaţie la ospăţul eshatologic sau ospăţul euharistic aici, la Liturghie, şi la ospăţul eshatologic, adică la cina din veşnicie împreună cu Tatăl, cu Fiul şi cu Duhul Sfânt dincolo de lumea aceasta. Cei ce au refuzat sunt identificaţi de Sfinţii Părinţi ca fiind poporul evreu, poporul ales. Lui i-a adresat Dumnezeu prima invitaţie, numai că poporul ales s-a comportat mereu ca un copil răsfăţat. Au primit de la Dumnezeu toate cum n-a primit niciun alt neam. Aceasta a fost decizia lui Dumnezeu, nu comentăm de ce Dumnezeu a ales aşa, dar a fost un popor ales şi l-a păzit şi l-a adus la credinţa într-un sigur Dumnezeu şi i-a dat cele 10 porunci prin Moise, care a fost gardul ce a îngrădit poporul ca să nu cadă în rătăcire, în rătăcirea închinării la idoli, aşa cum nouă, creştinilor, Dumnezeu ne-a dăruit Evanghelia şi dreapta credinţă prin Iisus Hristos Fiul Său. Ne-a dăruit lumina Evangheliei, Tainele Bisericii şi rânduielile sfinte, care sunt tot un fel de gard… Deci, ei au respins pe Dumnezeu cu lipsă de recunoştinţă sau ingratitudine. Ba, mai mult, au ucis pe prooroci”, a spus Preasfinţitul Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.