Programul iconografic din Bisericile de Lemn Maramureșene, lansat de cercetătoarea Dumitrița Filip

0
79

Teza de doctorat cu care cercetătoarea Dumitrița Filip și-a încheiat studiile aprofundate de teologie și artă sacră, urmate la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu (Universitatea Lucian Blaga), sub îndrumarea pr. prof. dr. Daniel Buda, s-a materializat într-un volum care a fost lansat în această săptămână. Lansarea de carte a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, dar un astfel de eveniment se pregătește a fi organizat și în Maramureș.
Evenimentul de la Cluj s-a bucurat de un public ales: Preasfințitul Benedict, episcopul-vicar al Vadului, Feleacului și Clujului, cercetători, istorici, muzeografi, profesori, preoți etc.
Cartea a fost publicată prin programul-concurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică.
„Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorilor deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față”, se precizează în volum.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.