Maramureșul se menține în topul județelor cu cele mai multe întreprinderi de economie socială. Anul trecut, în evidența instituției județene, figurau 171 de întreprinderi sociale atestate. Vârful economiei sociale a fost atins în 2021 când au fost atestate cele mai multe astfel de întreprinderi, respectiv 135. La nivel național sunt peste 2.200 de întreprinderi sociale. Maramureșul figurează pe locul al doilea după județul Alba când vine vorba despre cele mai multe întreprinderi de economie socială.
În prezent, la nivelul județului Maramureș sunt atestate 171 de întreprinderi sociale din care 155 sunt active. Dintre acestea, opt întreprinderi sociale au obținut marcă socială devenind și întreprindere socială de inserție. Domeniile de activitate ale întreprinderilor sociale sunt diverse, și anume: comerț, sănătate, confecții metalice, prestări servicii către populație, fabricarea pâinii, cofetărie – patiserie, construcții, repararea și întreținerea autovehiculelor, fabricarea de mobilă, activități de înfrumusețare, agricultură ecologică etc. De precizat că întreprinderile sociale de inserție pot fi finanțate din surse publice și/sau private, naționale ori internaționale, potrivit normelor juridice aplicabile fiecăreia dintre categoriile din care fac parte sursele de finanțare.
Scopul economiei sociale este îmbunătățirea nivelului de trai, a calității vieții persoanelor și grupurilor aflate în dificultate. „Acest sector de activitate economică, dezvoltată de forme de asociere din mediul privat, reunește organizații neguvernamentale, asociații, cooperative de producție, casele de ajutor reciproc, cooperativele agricole, cooperativele de credit, unitățile protejate, societățile mutuale, punând în centrul preocupărilor ideea de solidaritate socială și ca model economic întreprinderile sociale ca mod de furnizare de bunuri și servicii”, a declarat directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM), Oana Oșanu.