În perioada aprilie-iunie, județul Maramureș a fost martor la o serie de evenimente și inițiative educaționale semnificative. Organizația “Salvați Copiii” a sprijinit copii ucraineni din Maramureș, oferind servicii educaționale, iar federațiile sindicale din Educație au organizat proteste și au adus în prim-plan revendicări specifice. Numeroase activități și evenimente educaționale, precum simpozioane, proiecte Erasmus+ și sesiuni științifice au avut loc în județ. Investiții au fost făcute și în transportul școlar, cu accent pe achiziționarea de microbuze electrice pentru comunitățile rurale. Mai mult, sectorul educațional a fost marcat de greve și proteste din partea angajaților, determinate de neîndeplinirea cererilor sindicale. De asemenea, realizări notabile ale elevilor și cadrelor didactice au fost recunoscute la nivel național și internațional.
(urmare din nr. 10.236)
• sprijin educațional, proteste sindicale
În aprilie, 205 copii ucraineni aflați în Maramureș erau sprijiniți de organizația “Salvați Copiii” cu servicii educaționale. Activitățile aveau loc atât în Baia Mare, cât și în Sighetu Marmației.
Tot în luna aprilie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” anunțau continuarea protestelor în țară prin pichetarea sediilor prefecturilor.
Șincaistul Traian Rareș Tuș a fost admis la două dintre cele mai prestigioase universități din lume: University of Oxford și Imperial College of London. Traian Rareș Tuș a fost unul dintre elevii excepționali ai Maramureșului, multiplu medaliat la olimpiadele naționale și internaționale de astronomie și astrofizică.
Elevii clasei a XI-a A, profil real, specializarea matematică-informatică, însoțiți de profesorii Cosmin Alb și Horst Zavaczki, de la Liceul Teoretic ,,Bogdan Vodă” Vișeu de Sus, s-au aflat în aprilie în Germania pentru cel de-al doilea flux din cadrul unui proiect de mobilitate profesională Erasmus+, finanțat de către Uniunea Europeană.
• inițiative educaționale și dialog sindical
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, a organizat simpozionul național aniversar “Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației – 30 de ani de învățământ special. Inițiative didactice pentru motivarea elevilor cu CES”.
În cadrul celui de-al doilea an de implementare a acreditării pentru mobilități VET, Colegiul Economic “Pintea Viteazul” Cavnic a fost reprezentat la o activitate de job shadowing destinată profesorilor și găzduită de Escola de Hotelaria e Turismo din Lisabona, Portugalia.
Angajații din învățământul maramureșean au fost chestionați de sindicatele la care sunt afiliați cu privire la declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai.
Filiala Baia Mare a Universității de Vest “Vasile Goldiș” Arad (director, lect. univ. dr. Liviu Tăut) a organizat în aprilie Ziua Porților Deschise, un eveniment în cadrul căruia a fost promovată oferta educațională a instituției pentru anul academic 2023-2024.
• protest, cercetare, investiții
Membrii Biroului Operativ al Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș au protestat în 25 aprilie, în fața Guvernului României, alături de sute de colegi din țară, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
În mai, Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare a găzduit simpozionul național “Drumul spre cercetare în fizică”, al cărui invitat special a fost academicianul Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române.
Ioana Dunca, consilier la Ministerul Educației, a oferit, în exclusivitate, detalii despre stadiul apelurilor aflate sub cupola PNRR, gradul de atragere a fondurilor, precum și orizontul de așteptare pentru finalizarea investițiilor. Nu în ultimul rând, a expus și situația din Maramureș a proiectelor PNRR pentru Educație.
Liceul Tehnologic “Transilvania” Baia Mare (prof. ing. Victor Todoruț) a găzduit, în mai, un proiect Erasmus+ în cadrul căruia Lycée des Métiers “Jules Le Cesne” din Le Havre, Franța, a fost coordonator.
• de la formare internațională la greve și inovație științifică
17 cadre didactice din Maramureș, care predau în mediul rural, au participat, în mai, la cursuri de formare în Franța, la Paris. Fluxul a făcut parte dintr-un proiect Erasmus+ al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
Peste 5.500 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș au participat în 17 mai la greva de avertisment organizată la nivel național de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Peste 140 de studenți, masteranzi și doctoranzi din Baia Mare și Ujgorod (Ucraina) au participat la cea de a V-a ediție a sesiunii internaționale de comunicări științifice studențești “Nord – perspective interdisciplinare”, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
După 18 ani, sistemul de învățământ s-a confruntat cu o nouă grevă generală generată de nesoluționarea revendicărilor sindicale. Protestele au început în urmă cu cinci luni și au culminat în 22 mai cu sistarea activității a tuturor angajaților nemulțumiți.
• grevă, proteste și excelență
Și angajații Centrului Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM) s-au aflat în 22 mai în grevă de avertisment și solidaritate față de colegii lor din mediul preuniversitar care au început greva generală.
Într-o acțiune fără precedent, în 29 mai, aproape 1.500 de angajați din învățământul preuniversitar din toate colțurile județului au pichetat Prefectura Maramureș marcând, astfel, cea de a șasea zi de grevă generală din Educație.
În jur de 1.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar din județ (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) au participat în 8 iunie, în municipiul Baia Mare, la un marș de protest al tăcerii și al demnității, organizat de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș.
Trei proiecte eTwinning derulate de Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie în anul școlar 2021-2022, câștigătoare ale Certificatului Național de Calitate, au fost recompensate cu Certificatul European de Calitate.
Centrul Județean de Excelență Maramureș a organizat în iunie prima etapă a selecției elevilor pentru anul școlar 2023-2024.
• performanță academică și recunoaștere internațională
Într-o ședință a Consiliului Județean Maramureș, s-a votat depunerea spre finanțare a proiectului prin care urmau să se achiziționeze 31 de microbuze electrice pentru a fi date în folosință școlilor din mediul rural pentru realizarea transportului elevilor la unitățile de învățământ.
Prof. Dana Heuberger de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare s-a aflat printre cadrele didactice care au condus echipa României, în iunie, la Tirana, Albania, la cea de a 27-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori.
Tot în iunie, la Universitatea Tehnică de Construcții București, a avut loc etapa națională a concursului internațional “Ma thèse en 180 secondes”. Luminița Colopelnic, profesor la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, lector în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, doctorand la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, a obținut Premiul I și a reprezentat România la etapa internațională de la Rabat, Maroc.
(va urma)