Poveşti ţesute la Etnografie: de la firul de lână la arta confecţionării gubelor

0
129

De sărbători, în satele maramureşene, oamenii îmbracă straie tradiţionale. Pregătite din timp și scoase din lada de zestre cu câteva zile înainte de Crăciun, straiele de sărbătoare sunt cele care demonstrează, și în această perioadă, măiestria, creativitatea și hărnicia femeii din casă. Un element al portului popular care se remarcă în această perioadă, a anotimpului rece, este guba, purtată deopotrivă de femei, bărbați și copii.
„Confecționată din lână albă, sură sau neagră, guba protejează corpul de aspreala vremii, însă nu este deloc simplu de realizat. Procesul începe cu pregătirea lânii, din momentul în care oile sunt tunse, aceasta fiind trecută prin mai multe etape de prelucrare: spălare, uscare, scălmănare, toarcere, urzire și abia apoi procesul de coasere propriu-zis. Până ca guba să ajungă la forma finală, pentru a putea fi îmbrăcată, sunt necesare zile întregi de muncă, dar efectul pe care aceasta îl oferă ținutei este unul deosebit. În funcție de zonă, regăsim acest element de port popular sub diferite denumiri, dar și dimensiuni. Dacă în Maramureș, Chioar, Codru, Oaș și Crișana se poartă mai scurtă, până spre genunchi și locuitorii o denumesc gubă, „în Mărginimea Sibiului, Gorj, Muntenia și Oltenia se poartă lungă și se numește sarică, iar prin Țara Oltului – bobou”. De asemenea ea poate fi întâlnită și în Polonia, Albania, Ungaria sau Ucraina” – a prezentat muzeograful Gabriela Filip.
În prezent, în județul Maramureș, regăsim două tipuri de gube: guba cu bdiți (mițoasă) și guba pieptănată, majoritatea din lână albă sau sură. Acestea sunt întâlnite în zona Chioarului și a Codrului, purtându-se îndeosebi la biserică și la colindat.
Patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș deține în prezent un număr de 20 de gube, cu bdiți și pieptănate, provenite din localități precum: Chiuzbaia, Răstoci, Cetățele, Asuajul de Sus, Unguraș, Racșa, Văleni, Cheud, De­sești, Răzoare și Fărcașa, majoritatea fiind datate în perioada 1950-2003 și achiziționate între anii 1964-2010, pentru a îm­bog­ăți colecția de port popular a muzeului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.