34 de ani de la Revoluţia din 1989

0
172

S-au împlinit 34 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Evenimentul a fost marcat şi în Baia Mare, la troiţa din Piaţa Revoluţiei, acolo unde s-au adunat autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii diferitelor asociaţii de cadre militare în rezervă şi retragere, revoluţionari etc.

Autorităţile consideră că “ar fi trebuit să facem mai mult, doar că atât s-a putut”
Momentul comemorativ a debutat cu slujba religioasă oficiată de preotul Fabian Coroian, protopop al Protopopiatului Ortodox Baia Mare. Au urmat discursurile specifice acestei zile.
Prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, a dat citire mesajului transmis de premierul României, Marcel Ciolacu, insistând pe ideea de libertate şi obligaţia de a nu uita faptele eroilor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru La­zăr, a amintit de martirii maramureşeni care au plătit cu vieţile lor preţul libertăţii.
“An de an, în 22 decembrie, românii se opresc din freamătul acestei perioade care precede sărbătorile de iarnă pentru a închina gânduri de respect şi recunoştinţă eroilor ale căror fapte de curaj au dat viaţă idealurilor democratice ale unui întreg popor. Sute de compatrioţi prin care s-au numărat şi martirii băimăreni: Dan Miţiţi, Pavel Pricop, Victor Motica, Daniel Horea şi Tiberiu Florean au plătit cu vieţile lor preţul scump al libertăţii”, a spus Doru Lazăr.
Viceprimarul cu atribuţii de primar interimar, Doru Dăncuş, a recunoscut că autorităţile locale, judeţene şi centrale nu s-au ridicat întotdeauna la nivelul acestei jertfe. “Ar fi fost multe de învăţat, ar fi fost mult mai multe de făcut pentru ca jertfa celor care au murit în urmă cu 34 de ani să fie cu adevărat respectată. Şi poate că şi noi, cei care azi deţinem funcţii de demnitate publică, ar fi trebuit să facem mai mult, ar fi fost onorabil pentru noi să facem mai mult. Deocamdată, probabil atât s-a făcut”, a punctat Doru Dăncuş.
Nu a lipsit nici preşedintele Asociaţiei “22 Decembrie”, Adiel Florian, care a adus în mod repetitiv acelaşi discurs “şifonat” pe care îl prezintă la fiecare manifestare de acest gen, cu povestea atacului terorist asupra comisarului de Poliţie Ivan, cu dezarmarea militarilor din sediul Securităţii şi cu eroismul celor care azi se pretind mari revoluţionari. În rest, manifestarea a fost un bun prilej pentru socializare, oficialităţile au preferat să dialogheze, să glumească şi să râdă între ei, în timpul slujbei religioase şi în timpul celorlalte discursuri. În plus, au dispărut şi animozităţile politice, iar viceprimarul cu atribuţii de primar interimar, Doru Dăncuş, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Trufan, s-au dovedit a fi prieteni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.