Maramureşul are 59 de produse tradiţionale atestate şi ”o reţetă consacrată”

0
678

Maramureşul are încă două produse atestate tradiţional: Răstăuţe şi Pită de la noi din sat. În total, în judeţ sunt 17 operatori economici care deţin atestat de produse tradiţionale. În acest an, Maramureşul a obţinut în premieră şi un atestat pentru un produs încadrat în categoria ”reţetă consacrată”.
Cunoscut pentru tradiţiile sale, Maramureşul se poate lăuda şi cu produse tradiţionale atestate. Sunt 59 de produse ce deţin atestatul de tradiţional, iar gama e una variată: de la celebra horincă de prune până la zacuscă de ciuperci, magiun de prune, caltaboş, cârnaţi de casă, jumări, pâine de casă etc. În total, sunt 25 de produse din carne atestate tradiţional, 14 sunt din categoria pâinii, produselor de panificaţie şi patiserie, 7 sunt legume şi fructe și 6 sunt din categoria lactate şi băuturi alcoolice. De asemenea, la categoria altele figurează sarmalele ca la Ancuţa. Din acest an, ”Răstăuţele” şi ”Pita de la noi din sat” au intrat în rândul produselor atestate tradiţional.
Totodată, pentru prima dată în Maramureş a fost atestat un produs cu logoul de reţetă consacrată. Este vorba despre pâinea de secară, produsă în Baia Sprie.
Există producători care deţin atestate pentru mai multe produse. Aşa se face că sunt 59 de produse atestate tradiţional şi 17 producători cu un astfel de atestat.
Cei interesaţi de produsele tradiţionale trebuie să ştie că în această gamă intră ”un produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii”.
De precizat că tradiţional nu înseamnă ”ecologic”, ”bio” sau ”organic”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.