În 4 decembrie a.c., s-au împlinit 70 de ani de când a văzut lumina zilei, în Dăneștii Chioarului, județul Maramureș, cel care s-a afirmat în viața publică în calitate de experimentat inginer, cercetător pasionat în domeniu, exponent al locuitorilor mirificului spațiu din nord-vestul țării în calitate de parlamentar în trei legislaturi, membru asociat al Academiei de Științe Tehnice din România, dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud.
Parcursul său de specialist, de om al Cetății, este concludent pentru o personalitate care a adus și aduce contribuții importante la progresul științelor tehnice din țara noastră. După ce a urmat cursurile școlii elementare și ale Liceului Industrial Minier din Baia Mare, Nicolae Bud a obținut diploma de inginer la Institutul de Mine Petroșani, în 1979, cu lucrarea de licență intitulată „Modelarea matematică a metodelor de exploatare în Bazinul Baia Mare“. A primit – potrivit practicilor din acele vremuri – o dublă repartizare, una în calitate de cadru didactic în învățământul superior de profil și o alta, la Întreprinderea Minieră Baia Borșa. A optat pentru cea de-a doua variantă, hotărât să dobândească cunoștințele necesare, acolo, în măruntaiele pământului, scoțând la lumină minereuri valoroase, astfel încât să-și împlinească, în condiții cât mai bune, menirea de inginer. A parcurs drumul de la inginer stagiar până la cel de director al Întreprinderii de Prospecțiuni Miniere și de cadru didactic asociat la Institutul de Învățământ Superior din Baia Mare, lăsând peste tot „urme“ specifice ale unui om care „pune la inimă“ și care „pune umărul“ cu competență și determinare cu adevărat patriotică atunci când este vorba despre interesul general.
A fost ales deputat în legislaturile 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2008 – 2012, remarcându-se ca autor și coautor al unor importante legi, menite să „salveze“ mineritul în condițiile dificile ale contorsionatei noastre tranziții spre economia de piață. Experiența dobândită, mai ales în producție și în sfera cercetării, a stat la baza lucrării „Dezvoltarea regională în România. Rolul cooperării economice internaționale“ pentru care a obținut, în 2001, titlul științific de doctor în economie. De asemenea, în 2012, cu teza intitulată „Evaluarea proiectelor miniere din perspectiva dezvoltării durabile a mineritului în România“ a devenit doctor inginer în științele tehnice.
Pasionat cercetător, a publicat peste 100 de studii și articole în reviste prestigioase, cinci volume pe teme științifice și șapte cărți de publicistică.
Așa cum am relatat în numărul precedent al publicației noastre, lucrarea „La hotarul dintre milenii. Mineritul încotro?“, apărută la Editura Academiei Române, a fost tradusă și publicată în limba chineză și în limba vietnameză. Pentru lucrarea „Proiectele miniere, evaluare din perspectiva dezvoltării durabile“ a primit Premiul „Virgil Madgearu“ al Academiei Române. Pentru aceeași lucrare, ediția a II-a, revăzută și adăugită, a fost distins cu Premiul „Iulian Gavăț“ al Academiei de Științe Tehnice din România. Între alte numeroase distincții se poate menționa Premiul „Anghel Rugină“, acordat de Academia Oamenilor de Știință, pentru lucrarea „Managementul proiectelor“, apărută în 2008, la Editura Economică.
Nicolae Bud s-a remarcat și prin calitățile sale de manager în domeniul sportului în funcțiile de conducere pe care le-a ocupat în Federația Română de Box și la celebrul club „Minaur“ din Baia Mare. A fost decorat cu „Ordinul meritul sportiv clasa a III-a“. De asemenea, ca participant activ, în calitate de mirean, în activitatea Bisericii Ortodoxe Române, i s-au decernat Ordinul „Sanctus Stephanus“, acordat de Patriarhia Română, și „Crucea Transilvană“, acordată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. În ultimii ani, desfășoară o prodigioasă activitate în calitate de consilier al președintelui Grupului de firme ASTRA („Vagoane Călători Arad“, „ASTRA Vest“, „ASTRA Trans Carpatic“, „SIRV Titu“, „Marmura Service“, „Trend-Invest“, „Tristar“), ing. Valer Blidar, unul dintre cei mai de seamă exponenți ai capitalului românesc în marea industrie. ASTRA Vagoane Călători Arad a fost distinsă, în 2013, cu Ordinul „Meritul Industrial și Comercial“ în grad de „Comandor“.
Pentru tot ceea ce a realizat până acum în viața și activitatea sa, îndeosebi în domeniul științei și practicii inginerești în minerit, pentru exemplara implicare în promovarea valorilor științifice, civice și religioase, conducerea Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR) și a Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) adresează dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud cele mai calde felicitări și urarea de a continua cu aceeași perseverență și dăruire drumul pe care și l-a ales, marcat de noi și importante realizări dedicate binelui comun, interesului național.
LA MULȚI ANI!
La multi ani fericiti cu multa sanatate !