Baia Mare, orașul cu cei mai mulți șomeri

1
993

Maramureșul se află printre primele 10 județe din țară când vine vorba despre cea mai mică rată a șomajului. Practic, județul ocupă locul 8 la nivel național, iar în regiune se află pe locul al treilea, după Cluj și Bihor. Statisticile oficiale evidențiază faptul că în toate localitățile din județ crește numărul de șomeri, dar cea mai spectaculoasă creștere a șomajului e în municipiul-reședință de județ, în Baia Mare.

În ultimii 30 de ani s-a constatat că, la nivelul județului Maramureș cea mai mare rată a șomajului a fost în 1999, când s-a ajuns la peste 10%. La polul opus este 2022 când s-a atins minimul istoric, de 1,71%. Acum, șomajul este din nou în creștere, rata medie fiind de 1,98% pe primele 10 luni ale anului 2023.
În timp ce Maramureșul se situează pe locul 8 la nivel național, între județele cu cea mai mică rată a șomajului, județele cu cei mai mulți șomeri sunt Teleorman, Vaslui și orașul Dej. Cei mai puțini locuitori fără un loc de muncă se află în Ilfov, București și Cluj.
La nivel regional, Maramureșul este pe locul 3, după Cluj și Bihor. Sălajul este pe ultimul loc. La nivelul județului, cei mai mulți locuitori fără un loc de muncă sunt localizați în Baia Mare. Aici se înmulțesc rândurile șomerilor, de la an la an, conform statisticilor oficiale.
„În toate localitățile s-au înregistrat creșteri ale numărului de șomeri, dar în Baia Mare s-au înregistrat cei mai mulți șomeri: dacă anul trecut aveam 1.719 șomeri, anul acesta am ajuns la 2.311 șomeri”, a punctat directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș Oana Oșanu.

Nivel maxim al șomerilor indemnizați, în octombrie

În luna octombrie 2023, în evidențele AJOFM Maramureș, erau înregistrați 4.171 șomeri, din care 2.130 sunt indemnizați și 903 sunt șomeri neindemnizați.
Comparativ cu începutul anului 2023, în luna octombrie numărul maramureșenilor care primesc ajutor de șomaj a crescut cu 158 persoane, iar cel al șomerilor neindemnizați a crescut cu 308 persoane.
Nivelul maxim al șomerilor indemnizați în anul 2023 s-a înregistrat în luna octombrie (1.275 șomeri), iar valoarea minimă în luna martie (1.052 șomeri indemnizați). Începând cu luna aprilie 2023, șomerii indemnizați înregistrează o creștere lentă.
„Șomerii neindemnizați sunt în procent de 70% în totalul șomerilor înregistrați, iar șomerii indemnizați reprezintă doar 30% în totalul șomerilor înregistrați. În prima jumătate a anului 2023 șomerii neindemnizați au un trend crescător, de la 2.596 șomeri înregistrați în luna ianuarie până la 3.119 în luna mai a.c. Începând cu luna iunie, șomerii neindemnizați au înregistrat un trend descrescător până în luna august, de la 3.089 până la 2.671 șomeri înregistrați. Din luna septembrie șomerii neindemnizați înregistrează o creștere constantă”, a adăugat Oana Oșanu.
În ceea ce privește repartizarea șomerilor pe medii de rezidență din totalul șomerilor înregistrați, 1.665 șomeri provin din mediul urban și 1.788 sunt din mediul rural.
Pe niveluri de instruire, șomerii cu studii, primare și cei fără studii sunt în procent de 24% , cei cu studii gimnaziale – 27%, maramureșenii fără un job, cu studii liceale, au o pondere de 21%, iar cei cu studii profesionale dețin o pondere de 16% în totalul șomerilor înregistrați.
Șomerii cu studii universitare au o pondere de 10%, iar șomerii cu studii postliceale 2% în totalul șomerilor înregistrați la AJOFM Maramureș. Cele mai multe persoane fără un loc de muncă se regăsesc în grupele de vârstă 40-49 de ani (25 %), șomerii cu vârsta între 30-39 de ani (18%), sub 25 de ani (17%), urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 50-55 de ani (17%). Cei mai puțini șomeri, sunt cei din grupa de vârstă 25-29 de ani, 8%.

1 COMENTARIU

  1. Nu este de vină Căpitanul de echipă? Cine trebuia să se ocupe de problemele orașului ??? Cred că știi cine a scris de Marele căpitan de echipă!!!!!!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.