Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele, precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 metri pătrați vor avea obligația să înființeze centre de prim ajutor pentru acordarea asistenței sanitare de urgență, iar în cadrul acestora să aibă angajat personal cu studii sanitare, conform unui proiect legislativ al actualei puteri.
Inițiatorii proiectului arată că numărul persoanelor care vin la cumpărături este foarte mare și de diferite vârste, de la copii până la persoane de vârsta a treia. Situațiile care pot necesita asistență de urgență sunt variate și singura șansă a acestora de a supraviețui poate fi primul ajutor acordat în regim de urgență. Personalul calificat va face resuscitare sau alte manevre de salvare a vieții, ceea ce constituie diferența dintre viață și moarte, cu atât mai mult cu cât în anumite situații timpul nu favorizează pacientul.
Centrul de prim ajutor trebuie să fie dotat cu trusă pentru acordarea asistenței medicale de urgență, astfel încât să poată acorda asistență medicală până la sosirea ambulanței și cu cel puțin un defibrilator. Personalul încadrat în centru de prim ajutor trebuie să fi absolvit studii sanitare postliceale sau superioare și să aibă experiența necesară pentru a putea interveni în caz de urgență.