Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanțat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele 9 luni cu un deficit de 3,69 miliarde lei, cel puțin dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022.
Creșterea substanțială a deficitului Fondului Sănătății este influențată de scăderea cu peste 44% a subvențiilor primite de la stat.
Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariați, dar și de alte categorii de asigurați care achită CASS în baza declarației unice depuse la Fisc, din taxa clawback și din subvenții.
Din banii strânși la Fondul Sănătății, CNAS plătește medicilor, dar și celorlalți furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate pacienților.
Din Fondul Sănătății sunt virați bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar și auxiliar, în baza legii salarizării unice.
FNUASS a avut venituri totale de 40,38 miliarde lei, în primele 9 luni ale anului 2023, în creștere nesemnificativă față de valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2022.
Aproape 90% din banii strânși la Fondul Sănătății au fost aduși de către angajatori, de către persoanele fizice care plătesc CASS prin declarația unică trimisă la Fisc și de către producătorii de medicamente.
Subvențiile primite de FNUASS, în primele 9 luni ale anului 2023, au ajuns la 4,3 miliarde lei, cu peste 44% mai mici decât cele primite în aceeași perioadă a anului 2022.
Plățile totale, făcute din FNUASS depășesc 44 miliarde lei, cu 6% mai mari decât cele efectuate în aceeași perioadă a anului 2022.