Ministerul Finanțelor a renunțat să mai facă rectificare bugetară, însă a pregătit o serie de măsuri pentru că se așteaptă ca deficitul din octombrie să se dubleze în ultimele două luni din 2023.
La finalul lunii septembrie, deficitul bugetar era de 3,55% din PIB. Anul trecut în primele 9 luni deficitul se ridica la 2,96%.
Motivele le știm: bugetul a fost scris greșit, nu a fost tras nimeni la răspundere, iar ANAF stă prost cu încasările, în special la TVA, lucru confirmat recent și de Comisia Europeană.
Asta va conduce la creșteri de taxe după ce președintele Klaus Iohannis va promulga Legea asumată de Guvernul Ciolacu.
Ca valoare, deficitul bugetar se ridică în septembrie 2023 la 56,4 miliarde lei, fiind cu 14,7 miliarde lei, mai mare decât în perioada similară din 2022.
Ministerul Finanțelor menționează ca factori negativi facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară și cei 200 lei netaxați la salariul minim.
La încasările din TVA s- a constatat o evoluție mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice relevante, cât și de majorarea restituirilor de TVA cu 12,1%, față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (22,4 miliarde lei în ianuarie – septembrie 2023, comparativ cu 20 miliarde lei în aceeași perioadă din 2022.
Ținta de deficit de 4,4% din Legea bugetului pe 2023 pare imposibil de atins.