Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a apărut volumul intitulat „Veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința maramureșenilor – Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației”, o carte-document despre trecutul și prezentul Palatului Cultural, autor prof. dr. Ioan Dorel Todea.
Lansarea cărții a avut loc într-un cadru deosebit, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, a invitatului de onoare prof.dr. Teodor Ardelan, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, a protopopilor protopiatelor Sighet și Vișeu,a directorului Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul.
Volumul cuprinde peste 300 de pagini, bine ilustrat, autorul folosește tehnica flashbak-ului, spațiul temporar alternând între prezent-trecutul apropiat sau trecut, prezentând pagini din istoria edificiului reprezentativ pentru Maramureșul voievodal.
Prologul este semnat de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului sub un titlu semnificativ: „Istoria Palatului – o carte despre măreție imperială și noblețe voievodală, care aduce istoria trecută în memoria prezentă.”
Cartea este tipărită prin grija Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, ca un dar cu prilejul împlinirii unui an de la deschiderea „Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul” și 110 ani de inaugurarea oficială a edificiului din din Sighetu Marmației.
Autorul cărții, prof.dr.Ioan Dorel Todea a făcut o succintă prezentare a demersurilor pentru documentare și redactarea lucrării, punctând câteva informații cu privire la conținutul și structura cărții, a exprimat profunda recunoștință pentru tipărirea ei sub directa îngrijire a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.
Invitatul de onoare prof.dr. Teodor Ardelan, a punctat în stilul unic de excepțional orator, importanța tipăririi cărții, dezvoltând pe larg rolul Episcopiei Ortodoxe înființate în Maramureșul Voievodal, rolul Palatului cultural în păstrarea identității culturale, în dezvoltarea instituțiilor și activității cultural-artistice în cei peste o sută de ani de existență.
În „Prologul” semnat de Preasfințitul Părinte Iustin și în luarea de cuvânt, afirmă că: „Distinsul autor al prezentei lucrări, profesor doctor Ioan Dorel Todea, face o trecere în revistă a tuturor etapelor și perioadelor pe care le-a parcurs în mod eroic palatul, a instituțiilor găzduite în palat și a tuturor tinerilor artiști care s-au format în instituțiile de cultură din Sighet, devenind personalități de cuprindere și culturală națională și chiar internațională, cu mare notorietate. Este un act corect și un demers taumaturgic, de vindecare a memoriei celor care s-au format și au lucrat în Palatul Cultural și care au rămas legați de acea perioadă, de ce nu, cu multe aspecte frumoase, de înaltă ținută și valoare artistică. De fapt, tocmai despre acest lucru este vorba în această carte consacrată istoriei Palatului: „aducerea istoriei trecute în memoria prezentă”, pentru neuitarea și vindecarea ei”. (….) Cartea pe care ne-o dăruiește prof. dr. Ioan Dorel Todea, este una ce parcurge toate etapele din scurgerea unui secol de existență, cu bune și cu rele, nelăsând și neuitand nici o realitate, nici un adevăr, indiferent cum a fost, luminos sau dureros.
Îi mulțumim autorului pentru gândul inspirat de Dumnezeu, acela de a dărui Palatului o carte de 300 de pagini, ilustrată, la fel de inspirat. Toate la un loc, atât istoria așezată în pagini cu suflet, inimă, rafinament și iscusință, cât și ilustarea ei, dăruiesc monumentului de arhitectură, emblemă a Sighetului, o carte monumentală, care este despre: „măreție imperială și noblețe voievodală”, pentru a aduce „istoria trecută în memoria prezentă” făcând o reparație morală, dar și dăruind vindecare a rănilor și a memoriei, deci o tămăduire integrală atât memoriei umane cât și materială, iar ceea ce a rezultat are aura sfințeniei numindu-se – „Cartea Palatului” – Centrul Cultural Pastoral „Sf. Ier. Iosif Mărurisitorul”.
Evenimentul s-a încheiat cu momentul solemn al conferirii de către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, d-lui prof. dr. Ioan Dorel Todea, a „Ordinului Cultural Nicolae Steinhardt”.