• Conștiinciozitate? Abilitate a sistemului de învățământ? •
O situație interesantă se petrece în această toamnă la Finteușul Mic, în comuna Satulung. Școala din sat, la care învață sute de copii romi, e în reabilitare, i se mai ridică un etaj. E în lucru și totuși copiii merg la școală, în trei schimburi!
Și ne amintim de școala romilor din Ponorâta, unde bate vântul, unde vreme de vreo 10 ani n-au avut niciun absolvent de 8 clase… „Avem relații bune cu ei, consilierul lor e activ, i-am convins, le-am făcut condiții și vin”, ne spune primarul comunei Satulung, Bujorel Mureșan, și ne arată: copiii fac cursuri în căminul cultural de vizavi, alții fac ore într-un container modular din cartierul lor, unde era făcută inițial o grădiniță. „Le place să vină mai mult pe după-amiază, că se trezesc mai greu. Dar vin. Până la 8 seara sunt cursuri uneori, în trei schimburi”, ne spune un părinte. Desigur, ar mai putea exista o explicație, acele carnete sociale, care cumva condiționează plățile de prezența la cursuri a copiilor. E vorba de sute de lei lunar, ceea ce încurajează frecvența la ore. Dacă nu de bunăvoie, la îndemnul părinților!
Reamintim, comuna Satulung are o situație specială: copiii romi de la școala din Finteuș sunt egali ca număr cu cei de la școala din Satulung, unde merg copiii din toate celelalte sate aparținătoare comunei.