La Casa Lăpuș, de la Muzeul Satului Baia Mare a avut loc miercuri, 20 septembrie, vernisajul ”Viu Grai”, unul dintre evenimentele din cadrul galei ”Tezaure Umane Vii”. Expoziția fotografică, în viziunea lui Nicolae Rafael Stoian, a evidențiat cariera rapsodului popular, Nicolae Pițiș, reprezentant al cântecului lăpușean și deținător al titlului de Tezaur Uman Viu, acordat în 2011 de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, împreună cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial.
„Fotografiile sunt realizate în ultimii 15 ani. Veţi vedea amintiri, sunt de la sine grăitoare. Sunt trăiri înainte de amintiri”, a spus artista Maria Casandra Hauşi despre fotografiile expuse în curtea unde se regăseşte Casa Lăpuş.
Se ştie că întotdeauna lucrul e bine să îl începi cu gândul şi cu o rugăciune la Dumnezeu. Aşa a început şi evenimentul organizat pentru omagierea „Bunului Piţiş”. Cei prezenţi s-au adunat la biserica de lemn din satul de pe Dealul Florilor unde au înălţat rugăciuni pentru odihna sufletului rapsodului Nicolae Piţiş.
Apoi, evenimentul s-a mutat la Casa Lăpuş, acolo unde s-a vorbit despre cel care a fost Nicolae Piţiş.
„Nicolae Piţiş s-a născut la sat acolo unde s-a născut veşnicia. L-am cunoscut în 1963. Au trecut 6 decenii de când am început să cutreier şi să cercetez satele maramureşene. Ţara Lăpuşului pe care am început să o cercetez pentru prima dată mi-a dat cele mai mari satisfacţii şi este spaţiul scump şi sfânt din viaţa mea. Pe Nicolae Piţiş l-am cunoscut atunci. L-am pus să cânte şi având şi eu Şcoala de Muzică mi-am dat seama că este un fenomen. Numai un geniu poate cânta aşa. A încercat să îl imite Grigore Leşe. Într-o oarecare măsură a reuşit, dar într-o oarecare măsură nu a reuşit pentru că el este unicat şi unicatul este inimitabil”, a accentuat etnologul Pamfil Bilţiu.
Pentru a păstra vie memoria lui Nicolae Piţiş, artista Casandra Maria Hauşi a avut iniţiativa de a pune la cale şi constituirea unei colecţii muzeale cu obiecte ce i-au aparţinut celebrului rapsod care a fost remarcat încă din anii ’70, cântecele cu noduri ale artistului devenind coloana sonoră a filmului ”Pintea”, în regia lui Mircea Moldovan.
„Aşa am considerat că este potrivit să începem Gala Naţională Tezaure Umane Vii. Este un titlu viager oferit de comisia noastră. Trebuie păstrată memoria acestor oameni formidabili care dau dovada excepţionalităţii în anumite domenii ale patrimoniului cultural imaterial. Este lăudabil gestul Casandrei de a păstra memoria Bunului Piţiş, dar vă spun că aşa este firesc. Una din condiţiile obţinerii acestor titluri este de a transmite mai departe aceste lucruri. Casandra a învăţat prin viu grai de la badea Piţiş tot ce trebuia”, a punctat lector univ. dr. Natalia Lazăr, membru al Comisiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Evenimentul a continuat cu un recital artistic, de suflet, susţinut de artista Maria Casandra Hauşi, purtătoare a doinei românești.