Muncitori din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, dar și din Filipine, Turcia sau Egipt au ajuns să lucreze în firme din Maramureș, fiind o soluție găsită de angajatori pentru a acoperi deficitul de personal. În plus, tinerii nu sunt consecvenți la locul de muncă și evită efortul fizic.
Așa că, agenții economici ajung să integreze în diferite domenii de activitate muncitori veniți din afara țărilor europene. Aceștia nu sunt atât de pretențioși financiar și în plus sunt foarte bine pregătiți. Anul acesta, până în luna septembrie au fost înregistrate deja 218 firme care au depus solicitări pentru circa 2.488 de adeverințe de muncă. Trendul e unul ascendent, având în vedere că anul viitor, în aceeași perioadă se înregistrau 126 de firme care au depus solicitări pentru 1.806 adeverințe.
Cu 40% a crescut numărul solicitărilor firmelor din Maramureș pentru adeverințele de muncă eliberate muncitorilor veniți din afara Uniunii Europene. Așa cum mulți dintre români preferă să meargă în străinătate și să câștige financiar mai bine, așa sunt și acești angajați veniți din țările non UE, sunt de părere oficialii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM).
„Pentru ei, salariile oferite de angajatorii maramureșeni sunt foarte bune. Muncitorii extracomunitari sunt mulțumiți de salariul oferit în România, iar angajatorii spun că sunt foarte eficienți. E o cerere de stabilizare a forței de muncă, o proporție de 6 la 10 români sunt constanți și se stabilesc aici. Este un trend crescător. Tinerii nu mai sunt dispuși să lucreze în locuri de muncă unde necesită efort fizic și atunci angajatorii sunt nevoiți să își acopere deficitul de personal pentru că au contracte, comenzi și atunci recurg la acest fenomen. Așa cum românii caută să lucreze în străinătate și să câștige mai bine, tot așa trebuie și noi să ne obișnuim cu primirea de muncitori extracomunitari care să fie integrați și în societate”, a punctat directorul executiv al AJOFM Maramureș, Oana Oșanu.
Domeniile de activitate cu cel mai mare deficit de personal sunt: HoReCa, fabricarea mobilei și construcțiile. Aici sunt angajați și cei mai mulți muncitori din afara Uniunii Europene.
„În ultimii 2 ani, consecutiv, contingentul de muncitori extracomunitari aprobat de guvern a fost de 100.000. În Maramureș, până în septembrie, 218 firme au depus solicitări pentru 2.488 de posturi, solicitând adeverințe pentru întocmirea dosarelor de angajare. Angajările sunt în general în HoReCa în meserii precum: ajutor bucătar, ospătar, cameriste, spălător vase, construcții, fabricare de mobilier, pentru reparații auto, în special: vopsitor, mecanic, tinichigiu, vulcanizator, în servicii de întreținere: maseur. De asemenea, vorbim de muncitori necalificați în diverse domenii, ambalator manual, pizzer, bucătar. Dacă comparăm cu aceeași perioadă a anului trecut, în 2022 au fost mai puține firme: 126 pentru 1.806 posturi”, a adăugat Oana Oșanu.
Reprezentanții Biroului pentru Imigrări Maramureș au confirmat că sunt multe cereri pentru eliberarea avizelor de muncă în cazul muncitorilor extracomunitari. Până la finele lunii iulie, fuseseră depuse 1712 solicitări „pentru lucrătorii permanenți și o cerere pentru lucrător înalt calificat”. De asemenea, în primele șapte luni la nivelul Biroului pentru Imigrări Maramureș au fost eliberate 825 de permise de ședere.
De altfel, se observă o diferență de la an la an în privința firmelor care cer adeverințe de muncă. Astfel, dacă în 2019 erau doar 75 de firme care au depus solicitări pentru 1516 posturi, în anul pandemic au existat 51 de firme care și-au exprimat opțiunea de a angaja muncitori extracomunitari, în 2021 au fost semnalate 121 de firme cu 2.130 de cereri pentru adeverințele de muncă, iar în 2022, pentru întreg anul s-au înregistrat 211 firme cu solicitări pentru 3.208 posturi.