„Abuzuri” semnalate de primari: oamenii nu își pot lua lemne uscate din propriile păduri

1
987

Oamenii din sate nu au voie să ia lemne uscate din pădurile unde sunt proprietari, pentru că riscă să rămână fără materialul lemnos, dar se aleg și cu confiscarea cailor sau tractorului cu care transportă lemnul. În acest context, primarii maramureșeni au semnalat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural că e mai rău ca în comunism, pentru că atunci țăranii erau liberi să își ia lemnele uscate din pădure, dar acum imediat sunt amendați. În acest context, aleșii locali cer sprijin de la parlamentari pentru modificarea legislației.

Primarii comunelor Cernești, Mircea Deac, și Oncești, Matei Godja, vor mai mult sprijin pentru cetățenii care vor să își ia lemnele uscate din păduri. Ei consideră anormal ca unii să defrișeze păduri întregi, fără să fie prinși, iar alții pentru o „tileagă” de lemne să se aleagă cu consecințe dure.
„Să modificăm legis­lația pentru ca țăranul să poată să meargă să își ia lemne uscate din pădure, să nu fie nevoit să se deplaseze la Ocol, să plătească o taxă și să aștepte rezolvarea cererii. Nu putem face o lege în sensul ăsta? Un abuz pentru cetățeni, mai mare de atât nu se poate. Haideți să dăm unele drepturi și țăranilor. În Oncești nu au fost paznici, pădurari, oamenii și-au păzit pădurea. E un abuz ca oamenii să nu poată să meargă pe terenul lor să își aducă o tileagă de lemne. Avem parlamentari, putem să apelăm la ei să schimbe legislația. Să protejăm puțin și oamenii. Li se confiscă caii, tractorul și lemnul dacă sunt prinși cu lemnul. Comuniștii nu făceau lucrul ăsta. Erai liber să mergi să îți aduci lemn”, a semnalat primarul comunei Oncești, Matei Godja.
Cei de la Direcția Silvică susțin că ei nu fac altceva decât să respecte legea. Doar că sunt multe cereri pentru această problemă, așa că rezolvarea lor durează.
„Se poate lua lemn uscat din pădure, dar se depune o cerere la Ocolul Silvic. Apoi, Ocolul Silvic merge, îi marchează lemnul, eliberează documentul. Noi respectăm legislația care e. Sunt mii de proprietari, sunt multe cereri, iar Ocolul Silvic procesează mai greu cererile”, a explicat șeful Gărzii Fores­tiere Maramureș, Alin Cîmpan (foto).
La rândul său, subprefectul județului Maramureș, Crina Chilat, a dat asigurări că va apela la parlamentarii județului, le va prezenta problema și va cere o modificare legislativă.

1 COMENTARIU

  1. padurile trebuie trimise in China si Austria ca acolo iese profitul. Nu in sobele cetatenilor. In anii 90 s-au masurat mii de hectare si nu s-au dat acte de proprietate pe ele, asa ca o ai da nu poti taia nimic din ea.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.