Caravana USR „DNA-ul Pădurilor” a ajuns și în Maramureș în cadrul căreia tinerii parlamentari ai acestui partid politic au promovat inițiativa de înființare în România a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Datele arată că, în țara noastră, se taie milioane de metri cubi de lemn. În 2019, Inventarul Forestier Național anunța că, anual, dispar ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn din pădurile din țara noastră. Mai mult, infracțiunile rămân nepedepsite. În 2022 spre exemplu, din 8.051 de cauze ,,soluționate” privind infracțiuni din Codul silvic, 3.111 au fost finalizate cu renunțare la urmărirea penală și 4.585 prin clasare – adică peste 95% din cauze nici nu au mai fost judecate.
• „ vom face tot ce ne stă în putere să vă dăm, din Parlament, instrumentele necesare ca să luptați împotriva mafiei lemnului”
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut scopul de a explica modul de funcționare și scopul acestui DNA al pădurilor, Cristian Brian, deputat USR de Maramureș, a punctat faptul că județul nostru se află pe lista celor 10 din țară în cadrul cărora caravana promovează inițiativa legislativă în rândul oamenilor.
“Cu toții știm că Maramureșul este una dintre cele mai frumoase zone din țară, o zonă cu oameni buni, credincioși care au respect față de lege. Cu toate acestea, ne confruntăm, la nivelul județului, cu o multitudine de probleme de mediu ce țin de păduri, chestiuni defectuoase ale deșeurilor și mine dezafectate. Inițiativa legislativă a USR va înființa, practic, această nouă direcție pentru investigarea infracțiunilor de mediu, iar caravana va bifa cel puțin 10 județe din întreaga țară”, a subliniat Cristian Brian, deputat USR de Maramureș.
Prezentă la conferință și la acțiunile caravanei în Maramureș a fost și Diana Buzoianu, deputat USR de București, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și inițiatoarea acestui proiect de lege.
Cazul pădurarului maramureșean Liviu Pop, ucis de hoții de lemne în toamna anului 2019, a fost punctul de pornire al declarației acesteia.
“Liviu Pop este un erou. Dar eu îmi doresc o Românie în care să nu mai avem nevoie de eroi care să își dea viața pentru a opri mafia lemnului, îmi doresc o Românie în care legea să fie respectată, în care autoritățile să aibă puterea necesară să oprească infracțiunile de acest fel. Motivul pentru care mafia lemnului are astăzi curaj și putere să amenințe, să bată, să omoare oameni este pentru că știe că nu a fost trasă la răspundere. Am venit în Maramureș să spunem că suntem alături de voi și vom face tot ce ne stă în putere să vă dăm, din Parlament, instrumentele necesare ca să luptați împotriva mafiei lemnului”, spus Diana Buzoianu.
• record în Maramureș – cea mai întinsă zonă de pădure tăiată ilegal
Adrian Giurgiu, deputat de Mureș, membru al aceleiași Comisii pentru mediu și echilibru ecologic, a vorbit despre datele care transpun evaziv acest dezastru.
„Aceste date arată că sunt 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiați ilegal pentru care nu există justificare. Avem undeva la 15-18 milioane de metri cubi care se taie pentru industrie, export, lemn de foc și, practic, încă pe atât care dispar și nu se știe unde ajung”, a declarat Adrian Giurgiu.
Detalii despre situația din Maramureș a oferit Sorin Ilieș, consilier județean USR.
„Maramureșul deține un record, e vorba de cea mai întinsă zonă de pădure tăiată ilegal, peste 50 de hectare, care face obiectul unui dosar penal. E greu de evaluat mărimea acestor jafuri din pădurile Maramureșului, dar acest lucru ar trebuie să înceteze și consider că o direcție specializată poată să o facă în condițiile în care hoții de lemne beneficiază de expertiza celor care ar trebui să apere lemnul”, a arătat Sorin Ilieș, consilier județean.
Bogdan Zaharia, consilier județean USR, a mai arătat că, în Maramureș, datele indică undeva la 120.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, iar fenomenul pare a fi intrat sub tăcere.
Caravana USR „DNA-ul Pădurilor” va continua campania în alte județe, poposind la Cluj, Bihor, Brașov și Argeș atât pentru a explica rolul acestei instituții, cât și pentru a strânge semnături.
O petiție în acest sens poate fi semnată și online, pe protejampadurile.usr.ro.
Vor si ei atentie