Recondiționarea Turnului combinatului din Baia Mare și tapetarea acestuia cu panouri solare cu scopul de a produce energie verde pentru municipiu este o idee ce aparține elevei Alessia Lenghel de la Colegiul de Arte și care a fost răsplătită cu Premiul III la recentul Festival internațional de benzi istorice desenate ce a avut loc la Brașov.
Sub coordonarea profesorului Barbu Crăciun, eleva, în clasa a X-a C, a muncit aproape două săptămâni la planșa înscrisă în competiție, folosindu-și în acest scop inclusiv timpul petrecut la mare.
”Alessia Lenghel este o elevă foarte bună, o foarte bună desenatoare, serioasă, implicată în ceea ce face. Când a hotărât că dorește să meargă la acest concurs, ce avea tematica ”«Ce ai schimba în istoria orașului tău?», Alessia a mărturisit că e marcată de imaginea Turnului combinatului, legându-l de dezastrul ecologic și revărsarea de gaze asupra orașului. Astfel s-a gândit cum l-ar putea vedea mai… ecologizat, a făcut câteva schițe, le-am revăzut împreună și așa s-a născut această idee cu panourile solare”, a punctat prof. Barbu Crăciun, profesor coordonator.
Manifestând constant grijă față de mediul înconjurător, Alessia Lenghel spune că acest premiu este foarte important pentru ea.
”Mi se pare firesc să se întâmple ceva cu aceste obiecte rămase în paragină și care ar putea fi recondiționate astfel încât să ajute la creșterea orașului. Inițial, m-am gândit la niște sere ce ar putea fi amplasate în aceeași locație, dar era ceva doar turistic. Vorbind cu domnul profesor, am decis să mergem pe un plan ecologic, care să ajute orașul Baia Mare”, arată Alessia Lenghel.
Festivalul internațional de benzi istorice desenate s-a desfășurat între 11 și 13 august și a reunit aproximativ 150 de participanți, fiind organizat la invitația Muzeului Județean de Istorie din Brașov.
Competiția a fost destinată tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, iar planșele selectate se regăsesc în expoziția Festivalului internațional de benzi istorice desenate de la Brașov și vor putea fi admirate, în 2024, la Festivalul balcanic al tinerilor autori de benzi desenate din Leskovac (Serbia), cel mai important eveniment anual dedicat tinerilor autori de benzi desenate din țările balcanice.
Alessia Lenghel nu este la primul premiu. Elevă a specializării Arhitectură și design din cadrul colegiului băimărean, Alessia a câștigat, în urmă cu două luni, Premiul I la Olimpiada de benzi desenate. Alți trei elevi de la Colegiul de Arte au obținut atunci premii în cadrul aceluiași concurs național.
Este și asta o idee bună , dar …cînd ? făcut cu cine ????? și …nu în ultimul rînd vine întrebarea făcut de cine ???? ca să nu se gîndească doar la buzunarul lui să fie plin , dacă va cîștiga licitația la acest proiect iar calitatea la lucrare va lăsa de dorit ( cum este defapt la orice lucrare în această țară !!! ) , că bănuiesc că vor fi mulți participanți la licitație de acest gen dacă ar fi totuși pus în discuție această propunere sau idee de această elevă ! PLUS stimate elevă eu bănuiesc că dacă însfîrșit s-ar apuca odată să facă curățenie în zona aia infectă că este rușinea orașului BAIA MARE zona aia !!! și ar fi un parc frumos amenajat în stil OCCIDENTAL și după aia să vorbim de panouri fotovoltaice pe turnul cupromului !!! deci odată buldozerele în clădirile devastate în zona aia , demolate , curățate , dezinfectat zona aia , plantat copaci în număr nelimitat , gazonat , locuri de recreere , bănci , și tot ce are nevoie un parc frumos civilizat !!! și după aia punem și PANOURILE FOTOVOLTAICE PE TURN , pînă atunci mai este mult de lucrat pe tema asta . în rest bravo pt ideea ta …dar …ști tu , nu mai trebuie să zic .
Felicitări Alessia Maria Lenghel! Copil talentat, silitor și bun! Meriți din plin aprecierea noastră pentru toate reușitele tale. Felicitări și d-lui profesor Barbu pentru îndrumare!