August, cea mai grea lună din an pentru salvamontiști!

0
46

August este o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte, cu cel mai ridicat grad de dificultate și, din păcate, cu cele mai grave afecțiuni medicale.
Prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea tuturor, deopotrivă turiști și salvamontiști.
Salvamont România lansează proiectul ”-1” prin care își propune ca în această lună să se reducă numărul de accidente pe munte, de persoane accidentate grav care necesită transport cu ambulanțele SAJ, SMURD sau cu elicopterele SMURD-IGAV și de persoane decedate pe munte. De peste 25 de ani, de la an la an, numărul accidentelor crește constant și îngrijorător, fapt alarmant pentru toți.
Datorită intervenției Salvamont Maramureș a fost găsit băiatul de 20 de ani, dispărut de acasă. O echipă de salvatori montani, care au în dotare și o dronă cu termoviziune, a plecat spre punctul de întâlnire cu celelalte structuri implicate în acțiune, Poliția, ISU, Jandarmeria, precum și localnici mobilizați de primarul localității Repedea. Tânărul a fost găsit la aproximativ 200 metri de cabana de vacanță a familiei, decedat, spânzurat de un copac… Intervenţia echipelor de salvare nu a mai putut rezolva nimic.
O altă acțiune derulată a SPJ Salvamont Maramureș a avut loc în zona Costeni – Cupșeni. Apelul venit prin 112 a anunțat despre dispariția unui bărbat în vârstă de 87 ani, plecat la cules ciuperci. Din fericire, bătrânul a fost găsit teafăr de către salvamontiști. Se pare că s-ar fi pierdut, negăsind drumul spre casă. La un moment dat s-a curentat într-un gard electric pentru animale, unde și-a pierdut și papucii și a coborât pe genunchi și coate spre Costeni, până a ajuns în grădina unor oameni, care ulterior au anunțat poliția.
Recomandări privind activitățile montane din cadrul campaniei de prevenire a accidentelor montane premergătoare Zilei de 1 August – Ziua Salvamont România și Lunii august – luna responsabilității pe munte
Dacă vă pierdeți pe munte sau aveți nevoie de ajutorul salvamontiștilor, sunaţi la telefon 0Salvamont (0725.826.668), sau prin SNAU 112, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.
Apelul de salvare trebuie să conțină: datele personale ale celui care efectuează apelul; natura accidentului sau a evenimentului (accident, bolnavi, rătăciți); locul și ora producerii evenimentului și numărul de persoane afectate; starea accidentaților sau a bolnavilor (diagnosticul prezumtiv, func­țiile vitale); condițiile meteorologice locale.
Informațiile trebuie să fie cât mai complete și precise. Persoana care va realiza apelul va rămâne în permanență într-o zonă cu semnal GSM pentru verificarea veridicității apelului de salvare și menținerea contactului permanent până la sosirea echipelor de salvare.
După efectuarea apelului de salvare: stați într-o zonă cu semnal GSM pentru menținerea contactului permanent cu echipele de salvare până la sosirea acestora; acordați măsurile de prim ajutor persoanelor accidentate sau bolnave; adăpostiți-vă în caz de vremea rea sau căldură excesivă și protejați-vă termic; observați în mod continuu starea funcțiilor vitale ale persoanelor accidentate sau bolnave.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.