Ucraina, în topul ţărilor de unde sunt importate mărfuri contrafăcute

0
264

Persoanele care trec prin punctul de frontieră Sighetu Marmaţiei nu mai contenesc cu ingeniozitatea. Aduc în ţară tot ce se poate: de la ţigări, medicamente, detergent contrafăcut până la caviar, grăsime de urs, păsări împăiate din specii protejate şi metale şi pietre preţioase peste uzul personal. Reprezentanţii Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei au constatat că foarte multe mărfuri contrafăcute vin din Ucraina.

„Ucraina este o ţară cu risc de contrafacere a mărfurilor. Foarte multe mărfuri contrafăcute fie sunt fabricate în Ucraina, fie sunt importate din alte ţări cu risc, în special din China”, a punctat şeful Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Lidia Mureşan.
În primul semestru, pe linia combaterii fraudelor vamale şi fiscale au fost încheiate 26 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei. S-au dat amenzi în valoare de 17.000 lei, din care au fost încasate până acum 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate mai multe categorii de mărfuri: 130.800 bucăţi ţigarete, peste 500 kilograme de produse de origine animală.
„Niciun produs de origine animală nu e permis să intre în Uniunea Europeană, adus de către persoanele fizice. Noi îl reţinem şi DSVA dispune distrugerea”, spune Ligia Mureşan.
De asemenea, au mai fost confiscate 175 de dispozitive medicale, 1.875 de diverse comprimate medicamente şi 103,50 litri de detergent lichid.
„Avem atribuţii şi în controlul mărfurilor susceptibile a încălca drepturile de proprietate intelectuală, adică sunt contrafăcute. Notificăm titularul de drept. Trimitem poze după etichete, ambalaj, produs. Dacă e cazul prelevăm probe. Tot detergentul Ariel luat din Ucraina e contrafăcut”, a adăugat şeful biroului vamal.
În total au fost confiscate mărfuri în valoare de peste 60.000 lei, cu precizarea că războiul din Ucraina „a afectat negativ activitatea autorităţii vamale, mai ales datorită sancţiunilor impuse de UE importurilor de mărfuri din Rusia, Belarus, din zonele controlate din Ucraina”.
Oficialii Biroului Va­mal de Frontieră Sighetu Marmaţiei au mai precizat că traficul ilegal de ţigarete rămâne în continuare principalul fenomen înregistrat la controlul vamal. Este evidentă diferenţa de preţ dintre ţigările ucrainene şi cele vândute în România, fiind un câştig cam de 10 lei la două pachete. Pe de altă parte, acest fenomen dă posibilitatea unui câştig financiar, rapid, persoanelor care trec frecvent frontiera de stat româno-ucraineană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.