Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
117

Duminică, 16 iulie 2023, a șasea după Sfintele Rusalii, a vindecării slăbănogului din Capernaum, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi și a rostit  cuvânt de învățătură.

„Am revenit la sfânta noastră Catedrală din Baia Mare în plină vară, în luna iulie, în duminica a șase după Sfintele Rusalii. Pericopa evanghelică din această duminică este despre compasiune, despre solidaritate umană, de ce nu, pentru că suntem creștini, despre filantropie creștină. Patru bărbați cu inimă curată și cu dragoste de semeni în aduc la Mântuitorul pe cel bolnav, pe cel infirm, pe cel care avea o suferință și se pare că nu avea rudenii, nu avea pe nimeni. Astăzi este despre felul în care ne aplecăm asupra celor în suferință și despre faptul că trebuie să o facem avându-L pe Hristos înaintea noastră. Hristos este samarineanul cel milostiv care s-a aplecat asupra celui găsit abia viu sau aproape mort din cauza tâlharilor. Ori astăzi este mai nevoie decât oricând de intervenția noastră în viața celor care au nevoie de ea și intervenția noastră nu trebuie să se facă din motive materiale, ci din motive creștine. De aceea, Biserica este instituția care are cea mai mare cădere să se ocupe de cei bătrâni, de cei bolnavi, de cei abandonați, de cei singuri. De ce Biserica? Pentru că Ea nu face din asta o afacere.

Biserica are filantropie creștină și privește totul prin prisma Mântuitorului Iisus Hristos, prin prisma iubirii divine. Săracii și așezămintele sociale nu trebuie să fie o afacere, nu trebuie să fie private, ci trebuie să fie sub protecția instituțiilor importante și mai ales sub patronajul Bisericii. Dacă Biserica ar fi în mijlocul tuturor verificărilor, când se verifică bunul mers sau cum se spune, în cuvinte profane, aplicarea unui cod de bune practici. În cuvine creștine spunem aplicarea bunei cuviințe, a bunului simț, a fricii de Dumnezeu și a iubirii de semeni și a rușinii de oameni. Dacă Biserica ar fi implicată, nu ar fi atât de multe carențe. Până când Biserica nu va fi parte din cei ce verifică cum sunt îngrijiți cei bătrâni, nu vor merge lucrurile cum trebuie, că, dacă nu se pune suflet și credință, doar dacă le dai la oameni hrană și îmbrăcăminte și puțin confort ei sunt mulțumiți că nu mai au pe nimeni. Ei au nevoie de iubire. Li-i sete și foame de iubire și îngrijire complexă, pentru că omul este după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Despre aceasta este vorba în pericopa evanghelică de astăzi. Solidaritatea creștină și îngrijirea omului în comunitate. Deci, acolo era comunitatea. Cârtitorii de pe margine, care n-au făcut nimic în viața lor, sigur că au fost judecătorii, cărturarii și fariseii. Aceia n-au făcut nimic, dar au cârtit că nu se face bine ceea ce s-a făcut. Nu este cazul în Biserică. Biserica este iubire milostivă arătată semenilor, iubirea samarineană a lui Dumnezeu arătată semenilor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Protos. Chesarie Bertea, protopop în New York, de origine din Buzești, Protopopiatul Chioar, Protos Serafim Bilț, eclasiarhul sfântului locaș, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Sebastian Cupșinar, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Simionca.

Cuvântul de învățătură

Pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre vindecarea slăbănogului din Capernaum și împrejurările în care Mântuitorul a făcut această minune doar cu cuvântul, precum și câteva învățături desprinse din această pericopă.

           „Mântuitorul a venit ca să facă mereu bine. Și a văzut intenția celor patru bărbați solidari cu cel bolnav și credința lor, iubirea și compasiunea lor și a răspuns credinței celor patru inși. Cei patru l-au dus la Hristos și ei și-au arătat credința și iubirea și Mântuitorul a răsplătit credința lor, a însoțitorilor. Mai reținem că Mântuitorul nu-i spune că are păcate, pentru că Mântuitorul este un duhovnic discret și nu-l acuză pe om. Îi zice: ți se iartă păcatele tale, nu-i zice că ești un păcătos și de aceea ai ajuns în situația sta. Nu-l judecă. Hristos nu ne judecă oricâte și orice păcate am avea, important este să știm să ne arătăm Lui, pentru că este doctorul sufletelor și trupurilor noastre. Îi vindecă prima dată boala sufletească, că era bolnav sufletește, și apoi starea fizică și îl redă societății”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Distincții

Părintele Protos. Chesarie Bertea a fost distins de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, luni este ziua sa de naștere, a fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, a slujit ca preot în această Eparhie mai mulți ani, a predat la Facultatea de Teologie din Baia Mare și a ocupat mai multe funcții administrative în România. Este de 15 ani preot în New York.

Doamna Rodica Pop a venit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” cu doamna Rose Marie Nausch, care a fondat Festivalul pentru tineret pentru pace „Elefanții păcii”, o mișcare mondială, și a ținut neapărat să fie la acest sfânt locaș în această duminică. A primit o Diplomă.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.