– Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de 12 Arhierei, câți Sfinții 12 Apostoli –
Vineri, 30 iunie 2023, se împlinesc trei decenii de la reînființarea Mănăstirii Bârsana, mai precis de la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, într-o zi cu mult soare, care prevestea lumina pe care acest sfânt locaș o va răspândi în țară și străinătate, precum și frumusețea acestui monument de arhitectură maramureșeană. O mănăstire lumină, o mănăstire simbol, un ansamblu monahal unic în țară prin clădirile sale de lemn ridicate în stil maramureșean. Un loc de care se povestește frumos și admirativ de toți cei ce au văzut-o.
Rugăciunile Ierarhului
Când, la rugămintea regretatului preot Gheorghe Urda din Bârsana, Înaltpreasfințitul Părinte Justinian a mers să vadă locul unde a fost mănăstirea veche, desființată de străini și locul transformat în unul rău famat, puț sec pentru animalele mai multor localități de pe Valea Izei, Înaltul Ierarh a îngenuncheat în colbul din deal și s-a rugat profund, cerând ajutorul Maicii Domnului și Mântuitorului pentru reînvierea mănăstirii.
Rugăciunile Sale au dat roade, precum și ale Ierarhilor care au avut reședința aici, de-a lungul istoriei, iar Dumnezeu a hotărât ca noua biserică să fie așezată la circa 20 de metri veche biserică (!), fără a se cunoaște atunci locul vechii biserici. Știm asta pentru că s-a săpat și s-a descoperit vechea fundație, care acum este vizibilă, iar aceasta se potrivește exact cu partiul vechii biserici care există în Bârsana.
Am stat de vorbă cu Părintele Gheorghe Urda, în cerdacul casei parohiale, în după-amiaza acelei zile în care a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică, iar Înaltul Ierarh plecase spre Baia Mare.
La sosirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian la locul viitoarei mănăstiri pentru punerea pietrei de temelie, era săpată o groapă adâncă, pentru fundația bisericii, iar în mijlocul gropii, pe lângă cele trebuitoare pentru slujba de punere a pietrei de temelie, era și o masă cu planșele bisericii, mai de o parte, între care se vedea desenat turnul înalt ce avea să aibă 65 de metri. Lângă masă, o persoană modestă, simplă. Era Arhitectul Dorel Cordoș, care urma să explice Înaltului oaspete cum gândise biserica. Atunci l-am cunoscut pe marele Arhitect și am purtat primul dialog cu dânsul. Eu unul eram neîncrezător cum va realiza turnul de 65 metri, ceea ce nu se mai făcuse în județ, și cu meșteri care mi se părea că trebuie să fie mari specialiști. Și au demonstrat că sunt. Dovada că turnul făcut de ei există. Și a fost, o perioadă, cea mai înaltă construcție din lemn din lume!
Acum ansamblul monahal de la Bârsana are peste 10 clădiri din lemn, mai exact 14, îmbinate spațial într-o arhitectură a bucuriei, strict autentic maramureșeană, rod al gândirii creatoare a Arhitectului Dorel Cordoș. Un ansamblu monahal care uimește lumea! Este ceva unic și de vis!
Iată rodul rugăciunii Arhiepiscopului Justinian! Rodul rugăciunilor maicilor de aici, în frunte cu maica stareță Filofteia, stavrofora, care de multe ori și-a plecat genunchii pentru ridicarea mănăstirii și-i pleacă și acum și-i va pleca cât va trăi pe acest pământ! În gândirea și realizarea ansamblului monahal stă gândirea ei, ca Întâistătătoare, alături de a Arhitectului, și ajutorul Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Mulțumim, Maică stareță!
Mai spunem că biserica a fost târnosită, în 2012, de Însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.