Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Maramureș a transmis primăriilor din județ o adresă cu procedurile de urmat în cazul înregistrării unor pagube de către cetățeni.
HG nr. 3/2023, privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, prevede exact ce este de făcut ca păgubiții să își încaseze banii pentru daune.
Astfel, constatarea și evaluarea pagubei se fac numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal al acestuia. Solicitarea trebuie depusă și înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs aceasta.
Cererea se completează și se depune la sediul UAT-ului în termen de maximum 48 de ore de la data constatării pagubei. De asemenea, convocarea comisiei constatatoare se face de către primar, în scris, prin orice mijloace de comunicare, cu confirmare de primire, în maximum 24 de ore de la data înregistrării cererii. Convocarea se face numai după ce edilul verifică și constată că solicitantul este proprietarul sau reprezentantul legal, ori convențional, al proprietarului culturii agricole, silvice și animalului domestic la care se referă cererea.
Proprietarul culturii agricole are obligația de a recolta cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului calendaristic în curs, cu excepția pachetelor de agromediu, astfel încât cererile prevăzute în legislație care semnalează pagube produse ulterior acestui termen nu fac obiectul reglementărilor prezentului act normativ.
Membrii comisiei se întrunesc la sediul UAT-ului, în termen de maximum 48 de ore de la data transmiterii convocării, la data și ora stabilită de către primărie, după consultarea instituțiilor care fac parte din comisie. Actul normativ prevede în detaliu modul de constatare / evaluare a diferitelor tipuri de pagube, precum și responsabilitățile ce le revin instituțiilor publice, se arată în comunicatul DAJ Maramureș.