Ion Papuc la Nord Literar

0
317

Urmând cu rigoare asumată și respect pentru cititori, revista „Nord Literar” își dă întâlnire cu iubitorii de literatură la hotarul dintre luni. Și numărul din calendarul lunii mai propune nume cu rezonanță valorică din Maramureș, din țară și străinătate. De două decenii, de la apariția primului număr, în iunie 2003, având ca fondatori intelectuali cu vocația riscului, dar și cu convingerea că împlinesc un destin istoric în viața literară a Maramureșului, revista a avut un parcurs ascendent în ierarhia valorii, coagulând în jurul ei personalități ale literaturii contemporane. De aceea apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Și acest număr probează acest vector important din programul publicației. Poemul lunii este semnat de poeta Elena Cărăușan, autoarea unui nou volum de versuri, care este cuprins de o teribilă frenezie și de o ciudată agitație lirică. La mulți ani, distinsă poetă!
Criticul literar Irina Petraș își continuă serialul despre răspunsuri și răspunderi, acum referindu-se la rotația vârstelor. Ea visează veșnicii, dar nu uită că este muritoare, crede în memoria interioară, care te ajută să faci pasul următor în cunoștință de cauză. Trecutul nu poate fi uitat, iar viitorul se coace încet în noi. Un eseu excelent despre bucuriile simple ale vieții, cu profunzimile lor, uneori savurate/ trăite cu zâmbetul pe buze. Poetul, prozatorul, eseistul, diplomatul Horia Bădescu ne-a dăruit un admirabil text despre poetica semnului la Lucian Blaga. Descoperă semnele, runele despre care vorbește poezia poetului din Lancrăm. Alături, stau monadele, mumele, Ființa. Cele purtătoare de peceți sacre. Revelația acestui număr, cred eu, este textul remarcabil al criticului și istoricului literar Ion Papuc, un nume de presigiu al generației sale (Ioan Alexandru, Gheorghe Pituț ), poet și filosof al culturii, care scrie cuceritor despre Carl Schmitt, ce a uimit prin profunzimea gândirii sale, dar și despre pictorul scenograf, prozatorul Vasile Jurje. Domnul Ion Papuc ne-a propus o colaborare consecventă, un mare câștig pentru profilul revistei noastre.
Criticul literar Delia Muntean, în nota ei sobră și profundă, face o seducătoare cronică la volumul universitarului Gheorghe Glodeanu, „Incursiuni în imaginarul esoteric,” o lectură temeinică din literatura noastră și a lumii. Istoricul Viorel Rusu, după cum ne-a obișnuit în ultima vreme, aduce în actualitate întâmplări fericite din istoria culturală a orașului Baia Mare. În acest număr este descrisă venirea în Nord a epigramistului Cincinat Pavelescu și a prințului Leon Ghika, ca oaspeți ai proprietarului de mine Alexiu Pocol. Sunt reproduse și fotografii aflate în Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. La rubrica Orfeu, revista publică un grupaj liric aniversar, semnat de poetul Marcel Mureșeanu. Criticul și istoricul literar Ovidiu Pecican scrie, în stilul lui inconfundabil, despre universul epic al lui Florin Bănescu, pornind de la volumul „Portocale pentru vinovați”, din buna familie a romanelor politice, pigmentate cu o bună dispoziție, care semnifică și sarcasmul.
Criticul și istoricul literar Mircea Popa, un credincios colaborator al revistei, scrie despre autorul cu operă durabilă, Nicolae Gheran, recent săvârșit dintre pământeni. Face un portret bine conturat al celui care avea o mare știință despre opera lui Liviu Rebreanu. Doamna Dana Buzura-Gagniuc continuă serialul despre viața și opera scriitorului Augustin Buzura, în acest număr dăruindu-ne câteva scrisori către părinți. Aștept împlinirea, convertirea acestor texte, extrem de convingătoare, într-o carte. Eu evoc un moment de însemnătate în viața recentă a revistei noastre, petrecut la începutul lunii mai la Festivalul Internațional POEZIA LA IAȘI, unde am fost invitat alături de poetul Nicolae Scheianu.
Nu lipsește rubrica NORD LITERAR – 20, retrospectivă în imagini. Un incitant dialog a realizat colega noastră, criticul literar Daniela Sitar-Tăut cu scriitorul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. Vorbește deschis despre literatură, politică și pandemie. Academicianul Marius Porumb face o radiografie artistică a operei sculptorului Gheza Vida, un maramureșean pentru eternitate. Acest număr al revistei este ilustrat cu lucrări ale Maestrului, la împlinirea a 110 ani de la nașterea marelui sculp­tor. Elena Abrudan scrie despre romanul „Marea e frumoasă ca tine”, de Andrea Hedeș. Gheorghe Pârja evocă personalitatea criticului literar Laurențiu Ulici, la împlinirea a 80 de ani de la naștere. Monica D. Cândea scrie despre cartea lui Flori Bălănescu despre Paul Goma. Poezie mai semnează Mariana Pândaru-Bârgău și Indira Spătaru.
Proza din acest număr este semnată de Daiana Felecan. Dalina Bădescu scrie despre cum vede ea România senilă. Criticul de artă Pavel Șușară ne prezintă un interesant decalog al artistului de mijloc. Lucian Perța, neobosit și instigator la bune, parodiază poeme de Marcel Mureșeanu. La rubrica traduceri, un poem al Elenei Liliana Popescu, întruchipat în mai multe limbi ale pământului. Acesta este sumarul. Nu uit a vă spune că în luna iunie, ziua 20, se vor cinsti cei 20 de ani de viață a revistei NORD LITERAR. Așa suntem alături de dumneavoastră!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.