După 18 ani, sistemul de învățământ se confruntă cu o nouă grevă generală generată de nesoluționarea revendicărilor sindicale. Protestele au început în urmă cu cinci luni și vor culmina astăzi, 22 mai, cu sistarea activității a tuturor angajaților nemulțumiți. Acțiunea de protest a fost precedată săptămâna trecută de o grevă de avertisment căreia i s-au alăturat peste 5.500 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM).
Mii de profesori, personal nedidactic și auxiliar își vor înceta activitatea, începând de astăzi, pe termen nelimitat.
”După aproape 18 ani, sistemul educațional va bifa o nouă grevă generală pentru care, în număr covârșitor, angajații și-au dat acceptul. Ne exprimăm recunoștința pentru toți cei care au înțeles că doar uniți suntem puternici și aducem mulțumiri părinților și elevilor care ne sunt alături înțelegând că obiectivul nostru este unul comun: școli moderne, profesori răsplătiți corect pentru munca lor, elevi bine formați și o țară educată”, a punctat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
Potrivit prevederilor legale, pe durata participării la grevă, contractul individual de muncă al angajatului se suspendă de drept, menținându-se doar drepturile de asigurări de sănătate.
În situația în care, pe perioada grevei, sunt prezenți în unitate elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă.
Mai mult, ”în fiecare unitate va funcționa un comitet de grevă format din cel puțin două persoane dintre care unul este, de regulă, liderul de sindicat din unitate, care va urmări corecta desfășurare a acțiunii de protest”, a transmis Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Orice retragere din grevă a unui angajat trebuie transmisă în scris, individual, atât Comitetului de grevă, cât și angajatorului.
În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților care au hotărât declararea grevei generale renunță în scris aceasta încetează.
De cealaltă parte, angajații care nu participă la grevă își continuă activitatea. Este cazul celor din Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
”Noi mergem la școală, ținem toate cursurile. Am înțeles că, în continuare, se poartă negocieri între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai mișcării sindicale și se caută soluții. Ne așteptăm curând la o rezolvare pentru a nu ajunge la blocaj”, a subliniat prof. dr. Ligia Duruș, purtător de cuvânt al ISJ Maramureș.
Revendicările angajaților din Educație sunt următoarele: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile; salarizare corectă pentru funcțiile de conducere; creșterea anuală a investițiilor în învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.