Mai mulți maramureșeni au reclamat că sunt trasee în județ unde nu circulă mijloace de transport în comun. O astfel de rută este cea dintre Baia Mare și Bicaz, dar operatorii de transport lipsesc și de pe trasee cum ar fi: Baia Mare – Șomcuta Mare – Boiu Mare sau Baia Mare – Coltău. Oficialii Consiliului Județean Maramureș spun că problemele s-ar putea rezolva abia după încheierea licitației de atribuire a licențelor pentru noul program de transport 2022-2023.
Pe ruta ce leagă Baia Mare de Bicaz și Corni, operatorului de transport ce efectua curse regulate i s-a retras licența după ce în urmă cu doi ani, firma și-a încheiat brusc activitatea fără să dea nicio explicație. Ulterior, traseul a fost scos la licitație, dar niciun alt operator de transport nu și-a arătat disponibilitatea de a efectua curse regulate. Ulterior, oficialii Consiliului Județean au încercat chiar atribuirea prin încredințare directă, dar nu s-a prezentat niciun doritor. Așa că, navetiștii trebuie să apeleze la cei care au mașini sau pur și simplu să apeleze la taxiuri, ceea ce nu e la îndemâna oricui, pentru că tarifele sunt mari. Oamenii fac apel la firmele ce transportă muncitorii în zonă și spun că ar fi o soluție suplimentarea locurilor pentru navetiști în mijloacele de transport destinate angajaților ce fac naveta.
Legătura cu Bicaz nu e singura greu accesibilă pentru cei fără mașini. Licențele de traseu s-au retras de ceva vreme și pe rutele ce asigură legătura dintre Baia Mare și Șomcuta Mare, Corni sau Coltău.
Reprezentanții Consiliului Județean spun că o rezolvare ar putea veni în urma finalizării licitației când se vor atribui licențele de transport, dar procedura va dura câteva luni.
„Singura modalitate legală de rezolvare a acestei situații este atribuirea licențelor de traseu printr-o procedură de licitație publică. Aceasta ar urma să asigure o competiție între operatorii doritori. Procedura a fost deja demarată și preconizăm că se va încheia în maximum patru luni de zile. Documentația de achiziție este depusă în SICAP, site-ul dedicat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice – ANAP, fiind în procedură de avizare, adică nu este vizibilă încă viitorilor ofertanți. În urma verificărilor din teritoriu, a solicitărilor călătorilor, a corespondenței purtate cu unitățile administrativ-teritoriale și cu operatorii de transport, s-a elaborat un program de transport public de persoane prin curse regulate la nivelul județului Maramureș, care a corectat deficiențele constatate în vechiul program de transport. S-au adus modificări de structură, de grafice de circulație, prelungiri de trasee etc. Noul program de transport va fi operațional odată cu desemnarea câștigătorilor licitaţiei publice aflate în derulare”, a punctat șef serviciu, Cristian Chendea.
Reprezentanții CJ au mai adăugat că, potrivit legislației în vigoare, programul de transport se poate modifica ori de câte ori este nevoie pe parcursul valabilității acestuia prin introducerea de noi curse, scoaterea unor curse, prelungirea sau scurtarea capătului unui traseu, în funcție de necesitățile cetățenilor. Aceste modificări se vor face prin hotărâre a Consiliului Județean în conformitate cu legislația în vigoare.