Conferința preoțească a preoților din protopopiatele județului Satu Mare

0
83

Marți, 16 mai 2023, au continuat conferințele preoțești din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, fiind rândul, de această dată, întrunirii preoților din protopopiatele Satu Mare, Carei și Oaș din județul Satu Mare. Conferința s-a desfășurat sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, la care au participat cei peste 200 de preoți din cele trei protoierii. Referatul a fost susținut de Preacuviosul Părinte Arhiamndrit Casian Filip, vicar eparhial administrativ, și s-a intitulat „Bătrânii noștri venerabili, istoria și memoria vie a comunităților, a Bisericii și a Neamului”.

„Am putea spune că în zona aceasta este situația cea mai critică, deoarece pe Protopopiatul Carei, parțial pe Protopopiatul Satu Mare, sunt cele mai îmbătrânite și modeste parohii, cu cei mai puțini credincioși și se simte deosebit de puternic și dramatic procesul de îmbătrânire, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Este o situație pluriconfesională și multietnică în sate, în fiecare localitate există două sau trei biserici. Procesul este destul de îngrijorător, așa că anul acesta ne vom aplica cu mai multă purtare de grijă părintească, iubire samarineană și cu încredere în puterea lui Dumnezeu că din cărbunii acestor vetre românești poate să renască comunitatea și satul românesc. Preotul este cel care este îndatorat să rămână de veghe, să stea la datorie ca un apostol al lui Hristos, fie că sunt mai mulți sau mai puțini credincioși, el trebuie să fie păstorul lor. Așa că, pe lângă faptul că e păstorul lor, este și prietenul și fratele lor. De ce nu, preoții mai tineri sunt copiii celor vârstnici și aceștia îi numesc părinți și-i consideră ca pe propriii lor copii când se apleacă cu dragoste spre singurătatea lor și îi ajută să-și ducă mai departe traiul.”

„Pentru că, iată, suntem în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, tema conferinței alcătuite de către Părintele Vicar Casian Filip este tocmai în această ordine gândită”, a spus Părintele Ioan Socolan, protopop de Satu Mare.

           „Conferința de stăzi, alcătuită și susținută de către Preacusiosul Părinte Arhimandrit Casian Filip, vicar eparhial administrativ, mie, personal, precum cred că și multor preoți, mi-a adus aminte de copilărie, mi-a adus aminte de bunici, de casa bunicilor, în care ne adunam de foarte multe ori toți cei din familie și era o zi de sărbătoare, și-a amintit cu nostalgie Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei. Mi se părea ceva firesc și normal. Abia după trecerea bunicilor la Domnul, mi-am dat seama de înțelepciunea cu care știau să ne adune, de credința pe care o aveau și de dragostea pe care ne-o împărtășeau la fiecare întâlnire pe care o aveam. Proverbul românesc „Cine nu are bătrâni să-și cumpere” are un bogat înțeles: pe de o parte ne îndeamnă ca să ne prețuim bătrânii, să profităm de înțelepciunea lor, și, pe de altă parte, ne îndeamnă și la a-i sprijini, a-i ajuta pe cei care sunt mai în vârstă. Cred că fiecare creștin adevărat va ști să-și prețuiască bătrânii pe care îi are.”

           „În Noul Testament se arată lămurit că înțelepciunea celor vârstnici ține de apropierea lor de Dumnezeu prin rugăciune și de viața virtuoasă pe care aceștia o trăiesc, a subliniat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Casian Filip în referatul pe care l-a alcătuit și prezentat în fața preoților. Astfel, Dreptul Simeon nu era doar un om învățat, ci și un permanent rugător, luminat de Duhul Sfânt pentru a-L recunoaște pe Mesia în Pruncul Iisus: „omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel și Duhul Sfânt era asupra lui” (Luca 2, 25). Dreptul Simeon Îl va putea purta în brațele sale pe Cuvântul lui Dumnezeu înomenit și Îl prezintă ca fiind „Lumină spre descoperire neamurilor și slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 32). Înțelegem, în acest sens, de ce Dreptul Simeon devine model și ocrotitor al persoanelor vârstnice: era învățat, drept, temător de Dumnezeu, răbdător, plin de credință și nădejde.”

În cadrul conferinței au fost dezbătute probleme de ordin curent, de pastorație și administrație, și de filantropie, de lucrul cu tinerii din asociațiile protopopești, foarte active, de altfel, precum și culturale.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.