• Polițiștii de frontieră din Nădlac II și Borș II au efectuat, pe sensul de intrare în țară, controlul specific asupra a 4 automarfare conduse de 3 cetățeni români și un maghiar.
Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri ce constau în zinc, aluminiu, electrocasnice second-hand și mobilier de la diferite societăți comerciale din Germania și Austria pentru firme din România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, care conțineau un total de 53.630 kg deșeuri, polițiștii de frontieră au solicitat sprijinul Comisariatului Județean din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad, care nu au permis intrarea în România a respectivelor produse.
• Vineri, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat, pe sensul de intrare în țară, conducând un automarfar, un cetățean român, în vârstă de 33 de ani.
Acesta transporta articole second-hand din Germania pentru o firmă din județul Maramureș. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, a fost solicitat sprijinul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare care a stabilit că bunurile transportate – 12 tone de mobilă și saltele – nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu sunt îndeplinite condițiile legale (șoferul nu a putut prezenta certificatul de dezinsecție).
• În aceeași zi, s-a prezentat un alt cetățean român, în vârstă de 36 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România.
Acesta transporta 11,8 tone de textile second-hand din Belgia pentru o societate comercială din județul Suceava. Nici în acest caz, conducătorul auto nu a putut prezenta certificatul de dezinsecție pentru mărfurile transportate.
• Un al treilea șofer român, în vârstă de 24 de ani, care conducea un automarfar având numere de înmatriculare specifice României, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de intrare în România, cu 13,3 tone de îmbrăcăminte și încălțăminte second-hand din Belgia având ca destinație o societate comercială din județul Bihor.
Ca și în cazul anterior, a fost solicitat sprijinul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, care a stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu sunt îndeplinite condițiile legale (transportul nefiind însoțit de certificatul de dezinsecție).
Drept urmare, autoritățile de control nu au permis intrarea pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul Ungariei.