Duminică, 30 aprilie 2023, Duminica Mironosițelor, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Ieud, Protopopiatul Vișeu, a rostit cuvânt de învățătură și a hirotonit întru diacon pe un tânăr teolog.
„Duminica Mironosițelor Femei este una dintre duminicile frumoase de după praznicul Învierii Domnului, a treia după Sfintele Paști, și iată am revenit la Mănăstirea Ieud, care-i pusă sub ocrotirea Sfintelor Femei Mironosițe. Această mănăstire are rădăcini adânci în istorie, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. A fost un așezământ monahal cu un rol important aici, care a fost ctitorie voievodală. Există temelia vechii biserici. Se pare că merge până la o mie trei sute noăzeci și ceva. Poate să fi fost o mănăstire soră cu Mănăstirea Perii Maramureșului, cu Mănăstirea Bârsana, există și un monument istoric străvechi. Ultimele cercetări arată că este de secol XVII, începutul primelor decenii ale secolului al XVII-lea, 1620, și se spune că o inscripție arată că ar fi anul o mie trei sute așeizeci și ceva. Mănăstirea aceasta a fost reînviată după anul 2000, mai exact în anul 2003 s-a construit această frumoasă biserică de lemn, cu o înălțime neobișnuită, în stil maramureșean, de către Părintele Alexandru Brici și credincioșii de aici. A pornit ca schit, pusă sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, dar, întrucât sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi cade în plină iarnă și pentru că este mănăstire de măicuțe, hramul principal este acesta, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, și mănăstirea am propus Sinodului Mitropolitan să poarte acest nume, să fie așezată sub ocrotirea Sfintelor Femei Mironosițe. Este condusă de Maica stareță Mihaela Popan, care a venit aici de la Mitropolia Banatului. Încă suntem în faza de a încropi o mică obște, dar este o mănăstire care se dorește a fi una simbolică pe suita de mănăstiri de pe Valea Izei, începând cu Săpânța Noul Peri, Bârsana, Ieud și Dragomirești. Patru mănăstiri voievodale, care își continuă existența, care au reînviat și continuă existența în istorie. O zi frumoasă, binecuvântată, plină cu soare. Credincioșii, foarte evlavioși și care își iubesc tradiția și portul, și graiul, se îmbracă în straie de sărbătoare ca să înfrumusețeze duminicile și sărbătorile noastre sfinte. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc, Pr. Alexandru Brici, ctitorul mănăstirii, Pr. Bogdan Ciocotișan, paroh în Dumbrăviața, Protopiatul Baia Mare, Pr. Dinu Horațiu Brici, paroh în Ieud Centru, Pr. Vasile Cozma, paroh în Rozavlea Centru, Pr. Ilie Vasile Pop, slujitor al mănăstirii, Pr. Vasile Bredea, paroh în Ieud Plopșor, Arhid. Tedosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a cântat Arhid. Vlad Verdeș.
La momentul consacrat al Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Ioan Ilieș, care duminica viitoare va fi hirotonit preot misionar.
S-a rugat în rând cu credincioșii senatorul Dan Ivan.
Cuvântul de învățătură
Un vast cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Iustin despre cine erau Sfintele Femei Mironosițe, ce au făcut și de ce sunt cinstite.
„Cea de a treia duminică după Sfintele Paști este rânduită de către Sfinții Părinți ai Bisericii Răsăritului ca să cinstească pe Sfintele Femei Mironosițe, cele care sunt amintite și pomenite în Sfintele Evanghelii ca făcând parte din grupul de femei ce-L urmau pe Mântuitorul, însoțind-o pe maica Domnului, se înțelege. Erau în jurul Maicii Domnului, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Unele dintre ele erau înstărite sau bogate și dăruiau Mântuitorului și Sfinților Apostoli contribuția lor. Le pregăteau când călătoreau din Galileea spre Ierusalim, ele împreună și cunoștințele lor, loc de găzduire, le pregăteau cina, cum s-a întâmplat în casa Marte și a Mariei, surorile lui Lăzar, și în casa fariseului Simon, cel lepros, care a fost vindecat de Domnul de lepră, drept urmare l-a invitat la cină pe Mântuitorul și pe Sfinții Apostoli, și acolo ni se spune că erau și Marta, și Maria, surorile lui Lazăr cel înviat din morți… Acestea sunt Femeile Mironosițe despre care este sărbătoarea de astăzi și ne vorbește Sfânta Evanghelie de la Marcu, care s-a citit, și ne spune textual că după ce Mântuitorul Și-a dat sufletul în mâinile Tatălui pe Cruce, la ceasul al șaselea, după ce a pătimit de la 9 până la 12, în trei ceasuri S-a stins. Lângă Cruce era Maica Domnului, Mironosițele Femei și ucenicul singur, ucenicul cel feciorelnic, pe care, pentru fidelitatea lui, Mântuitorul îl ținea foarte apropiat și spune ucenicul cel iubit. Ceilalți Apostoli au fugit toți. Și spun Evangheliile că după ce Mântuitorul a rostit cele 7 cuvinte pe Cruce, printre ele a avut grijă să o încredințeze pe Maica Domnului, care era prăbușită acolo, la picioarele Crucii, Sfântului Ioan Evanghelistul, cel mai tânăr, care era singur, nu avea obligații sociale, era necăsătorit, și a încredințat-o pe Maica Domnului lui, zicând Femeie, iată fiul tău și ucenicului i-a zis Iată mama ta. Și din acel ceas a luat-o la sine Ioan Evanghelistul, spun Sfintele Evanghelii. Când Mântuitorul a spus ultimele cuvinte pe Cruce: Părinte, în mâinile Tale îmi încredințez Duhul Meu, s-a făcut cutremur și întuneric, soarele și-a ascuns lumina, de la ceasul al șaselea până la ceasul al nouălea, trei ceasuri. S-a făcut cutremur mare și catapeteasma templului s-a despicat prin mijloc. Ce înseamnă asta? Că s-a instituit Legea nouă prin Iisus Hristos, Care Și-a vărsat Sângele pe Cruce, Legea iertării și a iubirii. Și că Dumnezeu nu este doar făcătorul nostru și ziditorul nostru, Căruia trebuie să ne supunem necondiționat, ci este, prin Iisus Hristos, care este icoana iubirii Tatălui, și Mântuitorul nostru, Care și-a arătat iubirea și iertarea, pentru că Sângele lui Hristos spală păcatele întregii omeniri. Și Îl numim, ne-a învățat Mântuitorul să ne rugăm și să Îl numim Tatăl Nostru Cel din Ceruri. Și acolo, la Cruce erau Femeile Mironosițe și mult popor. Și poporul acesta, care era de față, era manipulat. Unii Îl batjocoreau, cărturarii și fariseii Îl huiduiau.”
xxx
La încheierea Sfintei Liturghii, maica stareță a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Mântuitorului și un coș cu flori.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”