Reîntoarcere la obârşii

0
169

Primăvara îi aduce din nou pe meşterii populari împreună. Un prim târg a avut loc în această lună la Muzeul Satului din Baia Mare, atunci cand s-a deschis oficial sezonul de vizitare.
Maramureşenii cumpără obiecte tradiţionale pentru românii din străinătate
Oamenii au fost dornici să admire produsele confecţionate cu multă dragoste şi dibăcie de meşterii populari. Unii au şi cumpărat, dar vânzările au fost mai slabe, după cum spun meşterii populari care pun acest lucru pe seama faptului că lumea şi-a cheltuit resursele financiare, cu ocazia sărbătorilor de Paşti. O nouă întâlnire cu meşterii populari, în Baia Mare, a fost programată pentru zilele de 20 şi 21 mai.

“Oamenii se reîntorc la tradiţii”

Meşterul popular Florin Ungur, din Şomcuta Mare, a venit pentru pri­ma dată la târgul din satul aflat în inima oraşului Baia Mare. A adus cu el sculpturi realizate manual din lemn de tei sau paltin. Multe din lucrări au ca teme religioase, dar sunt şi subiecte istorice sau tradiţionale. Din păcate, meşterul popular a constatat că lu­mea admiră sculpturile, dar nu are bani pentru a-şi permite o astfel de achiziţie. Speră ca la următoarele evenimente să aibă mai mult succes în ceea ce îi priveşte pe clienţi.
“De 8 ani mă ocup de sculptura în lemn. E o pasiune. Sunt autodidact. Realizez ce văd pe internet, idei personale, desene. Sunt şi teme tradiţionale, religioase şi teme istorice: de exemplu, aici într-o lucrare ar fi Decebal cu celebrul steag dacic. Oamenii vin, întreabă, dar din păcate puterea de cumpărare a românului e destul de mică. Obiecte mici, mai ieftine, cumpără. Şi noi mai lăsăm din preţ. Sperăm ca la următoarele participări să fim mai prolifici. Dacă voi fi invitat voi reveni”, a punctat Florin Ungur.
Ileana Toma a venit din zona Fisculaşului cu cămăşi tradiţionale, dar şi cu zgărdane. Se ocupă mai serios de acest meşteşug din 2018, după ce a observat că oamenii se reîntorc la tradiţii. În plus, iubeşte să confecţioneze astfel de obiecte.
“E o reîntoarcere a oamenilor la tradiţii. Ne bucurăm mult. De Paşti, de Rusalii, la hramul bisericii, oamenii din satul Plopiş se îmbracă în costume populare. Îmi place mult să mă îmbrac tradiţional, dar îmi place şi să realizez podoabe din mărgele. Le-am învăţat pe fetele mele şi mai sunt persoane pe care le învăţ cu drag acest meşteşug”, a arătat Ileana Toma.

Obiecte tradiţionale, din Maramureş, la Palatul Buckingham

Şi Ioana Creţ, din Sighetu Marmaţiei, a adus miniaturi de costume tradiţionale. Numai că nu sunt costume propriu-zise pentru adulţi sau copii, ci haine tradiţionale cu care sunt îmbrăcate păpuşile sau sticlele. În colecţia sa se regăsesc şi clopurile sau trăistuţele. De altfel, produsele sale au ajuns în Ucraina, Spania şi chiar în Norvegia.
“Am venit din nou cu mare drag. Am venit cu aceleaşi produse cu care ne ştie toată lumea, cu sticle îmbrăcate tradiţional, cu păpuşi cu port popular, trăistuţe. Venim de câte ori avem ocazia şi suntem invitaţi. Oamenii vin, se uită, apreciază, mai şi cumpără. Vara se cumpără mai mult. Atunci vin şi românii din străinătate. Suntem mai căutaţi. Produsele noastre au ajuns în Ucraina, Austria, Spania, Franţa, Canada, America. Mai nou am trimis în Norvegia. Maramureşenii care sunt plecaţi dincolo vin, cumpără şi duc câte o amintire în străinătate, la prieteni, colegi, şefi”, a punctat meşterul popular, Ioana Creţ.
“Dintr-un bulgăre de pământ”, Liliana Ghilvacs realizează cu mult talent şi dăruire, obiecte din ceramică. În plus, nu ratează ocazia de a promova celebra ceramică Bledea. E o ceramică ce a ajuns inclusiv la Palatul Buckingham, la fosta regină Elisabeta.
“Întotdeauna la Muzeul Satului ne simţim ca la noi acasă. Avem un muzeu cum puţine sunt în ţară. Eu am venit cu ceramică tradiţională şi cu ceramică modernă de Baia Mare, marca Bledea, singura ceramică înregistrată la OSIM. Avem ceramică utilitară pentru servicii de vin, servicii de masă, decoraţiuni, clopoţei. Dintr-un bulgăre de pământ dacă îţi dai drumul la imaginaţie poţi să creezi orice. Familia Bledea e veterană în ceramică. Sunt produse făcute manual, se lucrează la ele toată ziua, dar sunt făcute de noi. Din colecţia de farfurii din ceramică a familiei Bledea, sunt obiecte ce au ajuns şi la regina Elisabeta, Palatul Buckingham. Multă lume cumpără suveniruri mai micuţe pe care le duc ce­lor dragi, ceva care să le amintească de România: un clopoţel, o cană. Se simte lipsa clienţilor, au fost şi sărbătorile de Paşti, vara e mai bine”, a adău­gat Liliana Ghilvacs.

“Taina” ceaiurilor deprinsă de la cel care l-a tratat pe Nicolae Ceauşescu

De la târg nu au lipsit nici produsele culinare tradiţionale. Monika Bukova a adus cu ea diferite sortimente de zacuscă, siropuri, dar şi ceaiuri. A învăţat “taina” ceaiurilor de la celebrul călugăr Mihai Neamţu din Prilog, cel despre care s-a spus că l-ar fi tratat şi pe Nicolae Ceauşescu.
“Avem ceaiuri, tincturi, dulceţuri, zacuscă, lichioruri. Facem acest lucru de mici copii. Suntem pe piaţa din Baia Mare de vreo 5 ani. Produsele de top sunt cele pe bază de ciuperci: ciuperci prăjite, zacuscă cu ciuperci, vegeta pe bază de ciuperci. Pentru ceai, plantele le culegem din flora spontană, din Munţii Maramureşului. Toate plantele sunt culese, uscate, procesate cu mâna noastră. E o pasiune. Noi am învăţat de la bătrânul Mihai Neamţu, din Prilog. Împreună cu so­ţul facem aceste lucruri. Avem şi cartea lui acasă. Avem şi nişte lichioruri de afine, avem maestrul sănătăţii, un lichior din 30 de plante. Toate sunt făcute cu multă dragoste. Lumea ne caută, are încredere, contează mult pentru noi acest lucru. Produsele noastre au ajuns şi în Anglia, Suedia, clienţii noştri au cum­părat şi au trimis cunoscuţilor din alte ţări”, a explicat Monika Bukova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.