„Mari aviatori braşoveni” au „aterizat” în Baia Mare

0
109

În curtea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare a aterizat, la propriu, un aeroplan. Acesta va putea fi admirat timp de o săptămână. E doar un element menit să evidenţieze expoziţia itinerantă „Mari aviatori braşoveni” care a poposit şi în Baia Mare.
De altfel, debutul vernisajului a fost unul inedit, participanţii fiind motivaţi să stea cu ochii pe cer pentru a admira un exerciţiu de zbor, pregătit de cei de la Aeroclubul „Alexandru Papană” din Baia Mare. Expoziţia va fi deschisă până în data de 25 iunie, inclusiv de Noaptea Muzeelor (13 mai) va putea fi vizitată.
Expoziţia „Mari aviatori braşoveni” prezintă un fragment din istoria aviaţiei militare româneşti. În prim-planul evenimentului stau şase personalităţi ale aviaţiei, adevărate modele pentru actualele generaţii. Expoziţia, organizată în colaborare cu Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, prezintă activitatea comandorului Ioan Peneș, participant în Primul Război Mondial, și a cinci aviatori militari din cel de-al Doilea Război Mondial: comandor Dan Valentin Vizanty, comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Alexandru Frim.
„Mă bucur că este găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare. Este o expoziţie despre şase personalităţi din domeniul aviaţiei militare româneşti, doi comandanţi de grup aerian, un comandant de escadrilă din cel de-al Doilea Război Mondial, un inginer care a lucrat la Fabrica de Avioane din Braşov, înfiinţată în 1925, prin decretul regal şi inaugurată cu mare fast în 1927. Pe panouri pot fi văzute fotografii şi cu un comandor din Primul Război Mondial, Ioan Peneş care a dus la îndeplinire visul lui Aurel Vlaicu, acela de a trece Carpaţii. Expoziţia mai cuprinde obiecte ce au aparţinut acestor personalităţi ale aviaţiei, machete de avioane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a punctat curatorul expoziţiei, Traian-Constantin Dumbrăveanu, cel care a mărturisit că în familia sa a existat o istorie de 90 de ani de activitate în domeniul aviaţiei, de la bunicul său, continuând cu tatăl şi cu el.
La vernisajul expoziţiei au fost invitaţi şi oficiali ai Aeroportului Internaţional Maramureş şi ai Aeroclubului “Alexandru Papană” Baia Mare.
“Este o onoare să participăm la orice eveniment care are legătură cu aviaţia şi promovarea aviaţiei. Acest eveniment aduce o oportunitate pentru cetăţeni de a afla lucruri noi, de a afla o parte din istoria aviaţiei române. Vedem pe aceste panouri nume grele din aviaţie. În Baia Mare se zboară de mai bine de 50 de ani. Am dorit să veniţi să vedeţi tehnică de zbor, de la Braşov. Ca pilot, oricând am posibilitatea să văd aşa ceva, sunt fermecat, am vizitat multe muzee de aviaţie din lume şi mă bucur că aţi reuşit să aduceţi şi în Baia Mare o părticică din ce înseamnă aviaţia”, a declarat directorul Aeroclubului “Alexandru Papană” Baia Mare, Alin Droboş.
De altfel, cu sprijinul partenerilor Aeroportului Internațional Maramureș și al Aeroclubului Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare, în cadrul expoziţiei mai sunt expuse Cartea de onoare a Aeroportului Baia Mare (datată februarie 1972) și o colecție de aparate de bord, acestea reprezentând elementul de istorie a aviației maramureșene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.