160 de ani de la naștere: Părintele stomatologiei românești, sărbătorit discret la Petrova

1
327

Azi, pe 27 aprilie, se împlinesc 160 de ani de la nașterea părintelui stomatologiei românești, prof.dr. Gheorghe Bilașcu, fiu al Petrovei. Acasă la el, va fi onorat cum se cuvine de către oamenii locului și de autoritățile locale. Până la proba contrarie, județul nu prea pare a se sinchisi de imensa personalitate pe care a dat-o Maramureșul. Acum, ori sunt tineri și n-au avut dureri de dinți niciodată, ori se confirmă, încă o dată, dictonul cu „Nimeni nu-i profet în Țara lui”. Pentru că, pe de altă parte, iată ce scriu alții despre petrovanul nostru.
„Prof. Dr. Gheorghe Bilașcu este unul dintre acești creatori care au făcut ca într-un interval scurt, Medicina din Cluj să dea orașului o splendidă aureolă de spirit medical. În 1919-1920, după ce Clujul a trecut sub administrație românească, au răspuns la chemarea Consiliului Dirigent celebrități ro­mâ­nești care prin operele lor au influențat gândirea medicală universală. Gheorghe Bilașcu a venit la Cluj de la Budapesta unde purta faima de „rege al medicilor dentiști”, supranume pe care i l-a dat celebrul profesor de medicină Arkövi. La Budapesta a ajuns din comuna Petrova, trecând prin Vișeul de Sus, unde și-a făcut studiile liceale. Cabinetul său din Budapesta era frecventat de colegi, cadre didactice universitare, aristocrați, magnați financiari. Gh. Bilașcu a venit înapoi la Cluj, răspunzând la apelul Consiliului Dirigent. A venit aici renunțând la toate privilegiile din Budapesta și asumând-și sarcina istorică de a integra Stomatologia în Medicină. Prof. Dr. Gh. Bilașcu a întocmit pentru studenții anului IV de Medicină o programă de învățământ la ultimul cuvânt al științei. După exemplul și concepția sa, Stomatologia a fost integrată ca disciplină obligatorie pentru studenții în medicină, nu numai la Cluj, dar și la București ca și la Iași, iar mai apoi s-a organizat rezidențiatul și specializarea în Stomatologie. Sprijinit de colegi și de colaboratori, a fondat „Revista Stomatologică”, prima de acest fel din țară. O revistă care și-a câștigat aprecierea europeană prin nivelul ei științific și prin multilingvismul adeseori întâlnit în paginile ei, fiind publicate articole în română, maghiară, germană, franceză. Toate realizările menționate și multe altele, Prof. Gh. Bilașcu le-a obținut într-un interval scurt de timp, 1919-1926. Fatidicul an 1926 i-a adus sfârșitul prematur, de-a dreptul stupid. Cu tot sfârșitul prematur al eminentului dascăl, a rămas în urma lui o profesie pe care a integrat-o în Medicină, a ridicat-o în țara noastră de la îndeletnicire empirică la o profesie academică și de la banalitate la știință. În felul acesta, Prof. Gh. Bilașcu a devenit un reper național pentru profesie”, scria prof. dr. Alexandru ROTARU în Făclia de Cluj.
Azi, prof.dr. Gheorghe Bilașcu e aniversat la Petrova. Cu siguranță, și la Cluj. Din păcate, fără prea multă vâlvă, dată poate de necunoaștere. De asemenea, la Cluj încă se așteaptă repunerea bustului său în curtea clinicii pornite de el. În timp ce, la Petrova, un centru medical ce-i poartă numele și trebuia deschis oficial acum, stă închis din cauza indolenței constructorilor. „Propunem ca instituțiile abilitate din subordinea Consiliului Județean și a Prefecturii să facă un parteneriat și să organizeze o serie de manifestări la nivel județean și local pe măsura valorii personalității sale”, suna invitația făcută de autoritățile de la Petrova. Tăcere. Cam atât despre respectul pe care-l datorăm înaintașilor iluștri!

1 COMENTARIU

  1. Cultura de pe wikipedia!!! Cum putea dr.Bilascu sa-si faca studiile liceale la Viseu de Sus cand acest liceu a fost infiintat in anul 1952 !,iar doctorul a murit in anul 1926!(liceul l-a facut la Sighetu Marmatiei!)

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.