Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cerealier

0
58

Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale. Temeiul legal îl constituie regulamentul UE ce prevede o măsură de sprijin urgent pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în data de 5 aprilie.
Această măsură de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina și reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații speciale a produselor agricole proprii sau depozitarea în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01 februarie 2023.
Valoarea schemei de ajutor este de 99.233.700 lei și reprezintă echivalentul sumei de 20.100.000 euro, stabilită la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro. Jumătate din sumă este finanțare externă nerambursabilă FEGA, cealaltă jumătate fiind suportată de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.
Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către APIA, prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor. Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 1 februarie 2023 și declarată în cererea de solicitare a ajutorului. Plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.
Beneficiarii schemei pot fi producătorii agricoli care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.