Luni, 24 aprilie 2023, ziua de prăznuire a Sfântului Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a fost zi de mare sărbătoare în Eparhie, fiind oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, înconjurați de un sobor de 27 de preoți slujitori și 10 diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși de pe curpinsul Eparhiei.
„Cinstim astăzi în chip solemn pe Sfântul nostru ocrotitor, pe marele Iararh Mărturisitor Iosif, Episcopul Maramureșului, care a păstorit această Eparhie pe timp de două decenii, între 1690 și 1711, apărând cu dârzenie, cu fermitate și cu multă fidelitate sfânta și dreapta credință a poporului drept credincios din nord-vestul României, pe unde este și astăzi Episcopia Maramureșului și Sătmarului, reînviată în 1990, sub cârmuirea înțeleaptă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Acest Păstor mare, cu o viață sfântă, om al rugăciunii și al înțelepciunii, a păstorit în vremuri grele, când Biserica lui Hristos și poporul român cel drept credincios a fost atras într-o lucrare străină de neamul nostru și anume să primească unirea cu Biserica Apuseană, cu Biserica Romei, ceea ce era impropriu pentru cp până la 1700, românii din Transilvania, ca și cei din Moldova și din Țara Românească au fost de aceeași limbă, de aceeași credință, de aceleași tradiții. Și atunci, sigur că situația clerului fiind foarte grea și făcându-li-se promisiuni multe și deșarte, în primul rând că nu vor mai fi iobagi, preoții ortodocși erau iobagi, iar credința ortodoxă era considerată schizmatică, și atuznci în frunte cu mitropolitul Atanasie Anghel de la Bălgrad – Alba Iulia – 38 de protopopi au semnat acel document de unire. Sfântul Iosif Mărturisitorul era păstor în Maramureș. El n-a semnat acel document. Drept urmare, în nord-vestul României n-a semnat unirea cu Biserica Romei niciodată, datorită acestui mare sfânt. El și-apăstorit clerul, i-a luminat și pe drept credincioși i-a apărat și a avbut repercursiuni, a pătimit. În 1705 a fost aruncat în temniță, în urma unor învinuiri, care au aduse și mitropoliților de la Bălgrad, Ilie Orest și Sava Brancovici, aceleași, false. A fost aruncat în temnița de la Hust. După un an, datorită presiunii preoților și credincioșilor din Maramureș, a fost eliberat. Aceea pușcărie, scrie profesorul Dr. Nuțu Roșca, care a scris Istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureș, a ars până în temelii, pentru că a ținut în detenție, în mod nedrept și abuziv, un Sfânt Ierarh al Bisericii lui Hristos.
Iată de ce Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, după 1990, mai exact în 1992, când au fost canonizați primii Sfinți, calendarul Bisericii Ortodoxe Române a început a se împodobi cu numele Sfinților Români, care erau foarte puțini, a făcut eforturi mari ca să fie trecut în calendar și un Sfânt din Maramureș. NU se avea în considerare acest lucru. S-a luptat mult și a convins Sfântul Sinod și pe dascălii de Teologie. Sfântul Iosif, pentru dreapta lui credință, și pentru felul în care și-a apărat poporul, pentru că Maramureșul n-a cunoscut unirea niciodată. A fost desființată Episcopia Maramureșului de curtea imperială de la Viena în 1790, sediul de la Bârsana, și au fost confiscate bunurile și trecuți românii ortodocși la greco-catolicism fără să fie consultați. Deci, părtorirea și dreapta lui credință a avut un efect în timp. Deci, pentru faptul că a fost singurul Ierarh care rămas drept-credincios a insistat Înaltpreasfințitul Justinian și a fost trecut calendarul Bisericii Ortodoxe alături de ceilalți 19 sfinți, au fost 20 de sfinți canonizați atunci. Am participat la proclemare și am purtat icoana Sfântului, la canonizare, ca stareț al Mănăstirii Rohia, și de atunci și până acum Sfântul ne arată ocrotirea lui. În 2003, când Patriarhii Teoctist al României și Petros al VII-lea al Alexandriei și Întregii Africi, au sfințit demisolul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, s-a făcut proclamarea solemnă a cononizării Sfântului Iosif Mărturisitorul în teritoriu.
De atunci a devenit ocrotitorul Episcopiei noastre, Seminarul Teologic a primit numele lui, multe biserici au primit drept ocrotitor pe acest mare Sfânt și este pomenit în toate otpusturile, am îndatorat preoții să-l pomenească la sfârșitul orpustului pe Sfântul nostru ocrotitor, iar mai nou am dăruit numele Sfântului, pentru că acolo a fost reședința lui, în patria Maramureșului Voievodal, Centrului Pastoral Cultural „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației. Slujim astăzi în mod solemn împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, cu membrii Permanenței Eparhiale, cu protoiereii, părinții Catedralei și cu alți păsrinți Iubitori ai Sfântului Iosif Mărturisitorul pentru ca să-l cinstim cum se cuvine și vom statornici ca acest lucru să fie o rânduială ca în fiecare an, pe 24 aprilie, să-l cinstim pe Sfântul Iosif Mărturisitorul la Catedrala noastră Episcopală “Sfânta Treime” împreună cu școlile teologice și credincioșii care vor fi prezenți, fiind o zi propriu-zis lucrătoare, dar în lumina Învierii.”
Sfânta Liturghie Arhierească
Într-o zi de asemenea sărbătoare importantă pentru Eparhia Maramureșului și Sătmarului, și soborul slujitor a fost unul deosebit, slujind cei mai imporanți și mai cunoscuți preoți: Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclasiarh, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrtiv, Pr. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Andrei Marius Pop. Consilier eparhial social-filantropic și misionar, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial păntru patrimoniu și pictură sacră, Pr. Emil Andrei Pop, inspector eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, protopopii Pr. Fabian Coroian – Baia Mare, Pr. Ioan Socolan – Satu Mare, Pr. Vasile Aurel Pop – Sighetu Marmației, Pr. Dr. Florin Stan – al Lăpușului, Pr. Florian Mocanu – Carei, Pr. Mihai Chira – Vișeu, Pr. Ciprian Coza – Chioar, Pr. Drd. Marce Malanca – Oaș, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultății de Litere al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Stan Teofil, Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Covaciu, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, Pr. Asist. Univ. Dr. Ioan Marius Sabou, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” Satu Mare, Pr. Călin Stoica, secretarul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru Religie la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Pr. Dan Sidău, directorul Centrului Cultural Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhireului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiș, inspector al sectorului social, Arhid. Radu Ioan Anton, de la Catedrala Istorică din Baia Mare, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Ioan Onuț Păcurar, Diac. Vlad Nechita, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, și corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Domeniului Teologic „Justinian Arhjieiscopul”, dirijate de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboșan, inspector școlar.
În rândul credincioșilor s-au rugat împreună cu soborul deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Națională Bisericească, prefectul Rudolf Stauder al Maramureșului, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ing. Mircea Lețiu, membru în Adunarea Eparhială, care se străduiește de 14 ani ca Sfânta Lumină de la Ierusalim să fe adusă de la București cu avionul în Eparhia Maramureșului și Sătmarului, Cornel Nicolae, primarul din Socond, Protopopiatul Carei, alți oficiali.
Cuvântul de învățătură
La chinonic, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un larg cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, contextul religios, social, cultural și economic în care a slujit pentru maramureșeni, al cărui merit a cel de mărturisitor al dreptei credințe strămoșești, pe care nu a trădat-o nici dacă a fost supus celor mai mari presiuni fizice și psihice, exercitate de conducătorii imperiali autrieci, fiind închis la Hust, astfel încât locuitorii Maramureșului întreg nu au catolicizați cu acte, ci prin vicleșug, după desființarea abuzivă a Episcopiei Maramureșului.
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul: „Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel. Cât de profunde și adevărate sunt aceste cuvinte exprimate de marele împărat și prooroc David. Un astfel de mărturisitor și Sfânt al Bisericii, care se înscrie în pleiada Sfinților Mărturisitori ai Bisericii lui Hristos, este și Sfântul pe care noi astăzi îl sărbătorim și îl cinstim: Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș, patronul duhovnicesc și ocrotitorul spiritual al Eparhiei Maramureșului și Sătmarului. Astfel, în această sfântă și aleasă zi, luminată de slăvitul praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am sărbătorit săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, sub protia Preasfințitului Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de părinții din Permanența Eparhială, protoiereii Eparhiei, profesorii de la Departamentul de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” și de la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, în prezența studenților teologi și a seminariștilor. Pentru toate acestea Îi mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului nostru ocrotitor, care ne călăuzește, și, mai ales, se roagă lui Dumnezeu ca să păstrăm dreapta credință și dreapta mărturisire pentru care el s-a luptat cu atâta dăruire și cu atâta abnegație, toate spre slava lui Dumnezeu.”
Iată și părerea câtorva oaspeți importanți mireni, prezenți ieri la Sfânta Liturghie Arhierească:
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: „Pentru noi, această sărbătoare este una deosebită, deorece prăznuim astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, care este protectorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și al județului nostru, al tuturor locuitorilor județului nostru. Este de abia un început de sărbătoare, ca să spun așa, pe care am văzut că Preasfințitul Părinte Episcop Iustin dorește să o ducă la un alt nivel și noi o să o susținem cu absolut orice ce se va întâmpla, pentru că este important să ne amintim și să menținem memoria vie a celor care au făcut atâtea lucruri bune pentru maramureșeni și fiecare tânăr sau bătrân trebuie să ducă mai departe numele Sfântului Iosif Mărturisitorul și nu doar numele, ci și în suflet fiecare dintre noi trebuie să purtăm pe Sfântul Iosif Mărturisitorul.”
Deputat Adrian Cozma, membru în Adunarea Națională Bisericească: „O zi de o importanță mare pentru noi, pentru cei din Eparhia Maramureșului și Sătmarului. Sfântul Iosif Mărturisitorul sigur că mulți poate nu au aprofundat ceea ce însemnă cu adevărat pentru noi, creștinii ortodocși din această Eparhie, însă este un moment în care trebuie să reflectăm asupra ceea ce a făcut pentru noi, pentru Episcopia noastră, pentru românii din această zonă a țării, și cât de important este ca în vremuri tulburi să avem oameni care luptă pentru păstrarea credinței, pentru păstrarea identității noastre naționale. Iosif Mărturisitorul este un exemplu bun pentru noi toți, mai ales în aceste vremuri destul de tulburi în care trebuie să vedem și să realizăm că doar prin credință, doar prin respect față de tot ceea ce înseamnă România, tot ceea ce este românesc, autentic, putem să ne păstrăm identitatea culturală și națională. Este un bun exemplu și, poate, cu timpul, și uite că este un moment bun acesta, ca să-i aducem la rang de sărbătoare în Eparhie această zi specială pentru noi, pe care noi, sătmărenii și maramureșenii, o înțelegem mult mai bine. Dar sunt convins că păstrând o cadență, în fiecare an va fi o sărbătoare tot mai mare până când fiecare membru al comunității, fiecare creștin ortodox din Eparhia noastră va înțelege cu adevărat și va prețui cu adevărat pe Sfântul Iosif Mărturisitorul și ce a însemnat el pentru noi. Doamne ajută!”
Sărbătoarea eparhială de ieri a fost doar un început în a-l cinsti pe Sfântul Iosif Mărturisitorul, iar ca credincioșii să-l aibă mai aproape de suflet și să-i însoțească mai des, se vor edita Acatistul Sfântului și se va rândui Sfânta și Dumnezeiasca lui Liturghie, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”