O serie de clădiri, printre care cele aferente obiectivelor turistice ori sportive, cele de utilitate publică, dar și școlile ori universitățile, vor trebui adaptate astfel încât să fie cât mai accesibile mai multor persoane cu dizabilități. Noile condiții de accesibilitate se regăsesc într-o lege oficializată, care se va aplica începând din luna mai.
Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmează să se modifice, din 18 mai 2023, odată cu intrarea în vigoare a Legii 96/2023, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Astfel, instituțiile de învățământ vor trebui să accesibilizeze clădirile pe care le dețin sau administrează prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap.
Pentru persoanele cu handicap locomotor și mobilitate redusă – rampe și/ sau sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi; pentru cele cu handicap vizual sau cu dificultăți de vedere, inclusiv cu surdocecitate – sisteme acustice de ghidaj și hărți tactile; pentru persoanele cu handicap auditiv – sisteme de avertizare vizuală și amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive; pentru cele cu handicap mintal și psihic – sistem de ghidaj în limbaj ușor de citit.
În plus, în școli și universități, printre alte instituții de învățământ, va trebui să existe cel puțin o toaletă care să permită accesul facil al persoanelor cu dizabilități. Apoi, autoritățile competente ale administrației publice vor trebui să asigure, în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive și de petrecere a timpului liber, în zonele exterioare aferente acestora, adaptări specifice tipurilor de handicap.