Maramureşenii, printre angajaţii plătiţi cel mai prost

0
135

Maramureşul continuă să se afle la coada clasamentului când vine vorba despre câştigurile salariale. Undeva pe locul 30 se situează judeţul atunci când este luat în calcul salariul mediu nominal brut.

Diferenţa dintre salariul mediu nominal brut la nivel naţional şi cel încasat în judeţ este de 950 lei, însemnând că salariul brut în judeţ este mai mic cu aproximativ 15 % față de media națională.
”Explicaţia acestei diferenţe constă, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară şi altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, aparatură, accesorii şi scule, maşini de transport, institute de cercetări”, a explicat directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, Marius Pop.
La finele anului trecut, câştigul salarial me­diu nominal brut a cunoscut o creştere nesemnificativă în raport cu rata inflaţiei, de 0,9%, ajungând la 5.377 lei.
Pe principalele sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale brute au fost de 4.358 lei în agricultură, silvicultură şi piscicultură, 5.280 lei în industrie şi construcţii şi 5.547 lei în domeniul prestărilor de servicii.
De asemenea, la finele anului trecut, câştigul salarial mediu nominal net în Maramureş era de 3.339 lei, în creştere cu 0,4% faţă de luna precedentă. Pe sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale nete au fost: în agricultură, silvicultură şi piscicultură – 2.859 lei, industrie şi construcţii – 3.380 lei şi în domeniul prestărilor de servicii – 3.329 lei.
Statisticienii au analizat şi puterea de cumpărare a maramureşenilor, în funcţie de aceste câştiguri salariale. A rezultat că între indicele câştigului salarial mediu nominal net şi indicele preţurilor de consum în luna decembrie 2022 a existat un raport de 97,4%, ceea ce înseamnă că la finele lui 2022, puterea de cumpărare scăzuse cu 2,6% faţă de 2021.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.