România riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR din cauza pensiilor speciale

0
164

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR se încăpă­țânează să păstreze pensiile speciale cu riscul de a pierde tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR. Timpul se scurge în defavoarea României care și-a luat angajamentul de a îndeplini jaloanele impuse prin Programul Național de Redresare și Reziliență, un program care reprezintă un adevărat proiect de țară marca USR, un program ce ne poate asigura intrarea pe o traiectorie de modernizare a României.
Am ratat primele două termene privind reforma pensiilor speciale, așa cum acestea au fost stabilite în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar s-au avansat noi termene până în iunie, respectiv septembrie 2023, timp în care, coaliția de guvernare să-și continue jocul prin care încearcă să se ascundă după deget de Comisia Europeană pe acest subiect. Face legi de reformă a pensiilor speciale doar de fațadă, fără să ajungă, în fapt, la economii substanțiale la bugetul de stat, așa cum au fost convenite în PNRR. Iar acest lucru nu este văzut bine în Comisia Europeană.
Legea pensiilor speciale care a trecut de prima cameră a Parlamentului propune doar impozitarea cu 15% a pensiilor care depășesc 6000 de lei, iar cei care beneficiază de mai multe astfel de pensii, să fie nevoiți să aleagă doar una dintre ele. Aceste amendamente sunt doar praf în ochii românilor care își doresc echitate în sistemul de pensii și s-au săturat să vadă cum „specialii” au parte de tratamente preferențiale, așa cum au fost obișnuiți.
Unul dintre cei mai mari susținători ai tăierii substanțiale a pensiilor speciale, inclusiv prin implementarea procentului de 45% din salariu la aceste pensii, este senatorul USR de Maramureș, Dan Ivan. Acesta critică dur lipsa de scrupule a coaliției PSD-PNL care încearcă prin orice formă să țină cu dinții de aceste pensii speciale în forma în care ele există la momentul actual.
„Zeci de mii de lei pentru o pensie specială, în timp ce românul de rând se chinuie să își plătească traiul cu o pensie de 1850 de lei. Vrem un sistem de pensii echitabil, vrem ca România să se dezvolte, vrem ca proiectele să fie finanțate și finalizate. Vrem școli, spitale și autostrăzi. USR a venit cu mai multe amendamente pentru ca țara noastră să nu piardă banii din PNRR. Coaliția PSD-PNL-UDMR le-a respins. În loc să taie pensiile speciale, ei le salvează!” spune senatorul Dan Ivan. Eliminarea pensiilor speciale este unul dintre cele mai vechi obiective urmărite de partidul USR, aceștia fiind cei mai înflăcărați susținători ai echității în sistemul de pensii și ai eliminării cheltuielilor nesimțite din bugetul public.
„Pensiile speciale, indiferent că se numesc pensii ocupaționale, de serviciu etc., au indus multă frustrare și tensiune în societatea românească din cauza inechității în raport cu sistemul public contributiv de pensii aplicat majorității populației.
Suntem cu toții de acord că există categorii de angajați ai statului pentru care cariera nu se poate întinde până la 65 ani sau cărora trebuie să le asigurăm un sistem adaptat datorită privațiunilor unor drepturi cetățenești. Dar asta se face, în primul rând, trecând la un sistem contributiv pentru toate categoriile de ocupații și de angajați din România.
Acest lucru se poate face și aplica imediat.
În ce privește modificările privind vârsta de pensionare, vechimea minimă în muncă etc., va trebui să avem în vedere o modificare graduală care să ofere predictibilitate angajaților aflați acum în sistem precum și celor care doresc să in­tre pe viitor”, explică, mai departe, senatorul Dan Ivan.
Din punctul de vedere al liderilor USR, cea mai echitabilă soluție la legea pensiilor speciale este eliminarea lor imediată și trecerea la principiul contributivității. De asemenea, soluțiile propuse de aceștia includ și abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, ale aleșilor locali, ale grefierilor, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale diplomaților, ale funcționarilor parlamentari și ale navigatorilor. Aceste soluții sunt, de altfel, asumate de România în programul PNRR, iar Comisia Europeană și Banca Mondială se așteaptă să le regăsească exact în această formă.
USR a luat măsuri pentru a opri această sfidare a liderilor din partidele de guvernare și pentru a nu ajunge în situația de a pierde tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR. În acest sens, au demarat o campanie de strângere de semnături pentru eliminarea pensiilor speciale și pentru echitate în sistemul de pensii, atât prin sitetul www.stoppensiispeciale.ro, cât și prin activitatea membrilor în stradă, și din ușă în ușă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.