Coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR refuză prelungirea termenului de completare la vechime a pensiilor contributive

0
66

PSD, PNL și UDMR s-au pus de acord să îi împiedice pe românii ajunși la vârsta pensionării să se întoarcă în țară, prin respingerea legii prelungirii termenului de completare la vechime în muncă, blocând, astfel, și pensiile contributive de care aceștia ar fi putut beneficia.
Sunt o mulțime de români care, din diverse motive, nu au un stagiu minim de cotizare complet, atât în țară, dar mai ales este cazul românilor din diaspora. Persoane care au ajuns aproape de vârsta pensionării și care și-au dat seama că ceea ce au acumulat până acum prin cotizații nu este suficient pentru a se putea bucura de o pensie. Până în august, aceștia își vor putea completa vechimea din propriul buzunar, dar proiectul de lege care propune prelungirea acestui termen cu 3 ani a fost blocat în Senat de coaliția de guvernare.
Senatorul USR de Maramureș, Dan Ivan, este cosemnatar al acestei inițiative legislative, susținând astfel românii din țară și din diaspora care își doresc să se întoarcă în România la vârsta pensionării, dar în condiții sigure pentru un trai decent.
Parlamentarii USR explică necesitatea acestei prelungiri: „Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici, și atunci noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, deodată sau în rate. Altfel, chiar dacă au de exemplu deja contribuție de 14 ani și 10 luni nu pot accesa niciun leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”.
Gândindu-ne la efectul acestei legi asupra bugetului de stat, putem să spunem că prin prelungirea termenului de completare la vechime se aduce un beneficiu statului deoarece aceste persoane nu doresc drepturi necuvenite, ci, dimpotrivă, doresc să plătească pentru perioada lipsă din stagiul minim de cotizare, așa cum ar fi făcut-o un angajator în numele lor. Așadar, sunt venituri în plus la buget. Totodată, având această procedură deja implementată, nu mai sunt necesare pregătiri suplimentare pentru aplicarea acestei legi.
Mai există o speranță la votul din Camera Deputaților, care este și camera decizională în această speță și care va avea ultimul cuvânt pe această speță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.