Patru artişti, patru viziuni diferite în “Armonii cromatice”

0
138

Patru artişti şi-au unit forţa creatoare în expoziţia „Armonii cromatice”, deschisă recent la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Sunt patru stiluri diferite: picturi, colaje şi tapiserie, lucrările fiind aduse în faţa publicului de Judita Tarr, Maria Berciu, Grigore Zlampareţ şi Michel Schuller, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” din Baia Mare. Atmosfera de emoţie artistică a fost întregită în cadrul vernisajului de doi dintre elevii Colegiului de Arte din Baia Mare: Bernard Pop (clasa a X-a) care a cântat la trompetă şi Răzvan Rogoz (clasa a VII-a) care şi-a demonstrat virtuozitatea muzicală la clarinet. Finalul evenimentului a fost marcat de un scurt moment de poezie, recitată de actorul Claudiu Pintican. Expoziţia poate fi admirată până în 8 aprilie.
Despre expoziţie şi despre artiştii expozanţi a vorbit artistul fotograf, Felician Săteanu. „Lucrările Juditei Tarr fac parte dintr-o categorie rar întâlnită în arta băimăreană. E vorba de aceste lucrări de tapiserie care în comparaţie cu pictura sunt nişte lucrări mult mai sintetizate, care ne provoacă să găsim partea expresivă, relaţională a ceea ce artistul reprezintă. Aşa ca tehnică, tapiseria e mult mai grea decât pictura. Întâi trebuie să ai ideea. Apoi o schiţă care se face în tempera sau în altă tehnică mai uşoară. Peste acea schiţă sunt trasate nişte fire, se fac nişte împletituri, noduri, e o muncă migăloasă, grea pentru că trebuie să îţi cauţi firele de culoare, să ai răbdarea să împleteşti atâtea fire, acolo. Lu­crările fac parte dintr-un gen de artă decorative, apreciată. E bine că Judita reuşeşte în aceste miniaturi să fie foarte sintetică, expresivă şi plăcută privirii”, a punctat Felician Săteanu.
Maria Berciu a venit în faţa publicului cu lucrări de pictură, inspirate din lumea etnografică, dar şi cu peisaje. „Maria Berciu vine cu o serie de lucrări mai mari, cu temă etnografică, inspiraţia acestor lucrări a apărut în urma unei tabere de fotografie în zona Valea Vişeului. Iată că până la urmă ceea ce a văzut şi a impresionat-o a preluat şi în această serie de lucrări. A doua serie a Mariei Berciu este legată de natură, flori, ca toate doamnele, pictează flori, şi face bine acest lucru. A treia abordare este pictura abstractă, am văzut expuse trei lucrări. Mă duce cu gândul că Maria Berciu este o căutătoare de stiluri de pictură, de abordări variate”, a conchis Felician Săteanu.
Printre cei mai vechi expozanţi se regăseşte Grigore Zlampareţ care vine cu multă culoare. „El vine cu o gamă cromatică, specifică culorii foarte luminoase. O abordare în tehnică foarte exactă, dar nu naivă. Printr-un stil pe care şi l-a creat, stil propriu, îl recunoaştem deja fără ca lucrările să fie cu etichetă. Are identitatea sa în lucrări”, a precizat Felician Săteanu.
Un demers artistic original este cel al lui Michel Schuller. Născut în Bucureşti, a trăit o bună perioadă în Elveţia, iar de şase ani a fost adoptat de Baia Mare. Michel Schuller a adus în faţa publicului, colaje cu diferite obiecte adunate în principal de pe la târgurile de vechituri, clanţe vechi de la uşă, bucăţi mai caudate de lemn, pămătuf de bărbierit. „Mihai Schuller vine cu ceva nou în acest grup. Cu aceste lucrări care sunt colaje de obiecte, dar nu la întâmplare, ci ele sunt gândite, au un titlu care te direcţionează spre ceea ce vrea artistul să exprime şi eu zic că reuşeşte”, a mai spus Felician Săteanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.