Maramureșul, „trambulina” muncitorilor asiatici spre alte țări

0
405

Angajatorii maramureșeni care doresc să încadreze în muncă persoane din afara Uniunii Europene au fost chemați la sfat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș. Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Biroul pentru Imigrări Maramureș. Numai că, la ședința de informare nu s-a prezentat niciun agent economic. Oficialii celor două instituții speră că angajatorii cunosc legislația în domeniu și astfel nu mai au nevoie de alte sesiuni de informare. Cert este că în fiecare an se observă o creștere a numărului de muncitori străini care optează să lucreze în Maramureș. În general e vorba despre asiatici.
Cetățenii străini sunt o soluție la criza forței de muncă din județ. Angajatorii maramureșeni ar vrea să încadreze în muncă români, numai că nu găsesc persoane interesate să se angajeze. Așa că, apelează în multe cazuri la forță de muncă străină. Sunt mulți asiatici care ajung în Maramureș: din Bangladesh, Nepal, Vietnam, India sau Sri Lanka. Din păcate, mulți din acești străini nu rămân prea mult timp într-un loc, ci se orientează spre alte state.
„Angajatorii din Maramureș ar dori să lucreze cu români. Dar din păcate nu au pe cine să angajeze, așa că apelează la forță de muncă străină când nu mai au de ales, când nu mai au forță de muncă locală. Să nu credeți că vin din străinătate muncitori supercalificați. În general sunt muncitori necalificați care se încadrează în aceste profesii: construcții, alimentație publică, HoReCa. Vin mulți din Asia. De acolo e foarte greu și să le certifici specializările pe care le au. În general acești angajați stau foarte puțin la noi. Tendința e de a merge mai departe. Folosesc țara noastră ca o trambulină spre Occident, nu vin cu gândul de a rămâne să lucreze la noi”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș, Mircea Onea.
La rândul său, comisar-șef Vlad Indre, șeful Biroului pentru Imigrări Maramureș, accentuează faptul că în fiecare an e o creștere a numărului de cetățeni străini care ajung să lucreze în județ. Tendința este similară la nivel național, motiv pentru care și în acest an a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători străini.
Angajatorii care doresc să încadreze în muncă străini trebuie să obțină avizul de muncă de la Biroul pentru Imi­grări. Ulterior, angajatul în baza acestui aviz va obține viză de la Ministerul Afacerilor Interne, după parcurgerea acestor proceduri având posibilitatea să vină în țară și să încheie un contract de muncă. Anul trecut, la nivel de județ au fost eliberate peste 1.600 de avize de muncă. Mai multe detalii despre etapele ce trebuie parcurse se pot obține de pe site-urile Inspectoratului General pentru Imigrări și de cel al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.