Artista Maria Casandra Hauşi duce mai departe memoria lui Nicolae Piţiş, cel care pe bună dreptate a fost numit în timpul vieţii, Tezaur Uman. Acum, Maria Casandra Hauşi, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Socio-Culturale Doina-Neamul, vrea să pună bazele unei colecţii „Nicolae Piţiş” care ar urma să fie admirată în vară.
„În momentul în care cu adevărat bunu’ Pițiș s-a desprins de pe pământ, am simțit cum o lume întreagă se surpă, făcând o prăpastie uriașă între noi, cei rămași cu ochii înlăcrimați, deznădăjduiți, pustiiți, și ei, cei buni-străbuni, senini… O vorbă, un cuvânt de-al bunului Pițis m-a readus la viață și am simțit cum, din nou, prind noi puteri: «Du-te pe urmă și îi afla!», «Caută și vei afla, bate și ți se va deschide». Mi-am zis: măcar obiectele dumnealui să nu le pierdem, să nu cumva să se dispenseze familia de ele… Așa mi-a venit gândul de a solicita un «colţişor» în cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară pentru ca acestea să poată fi expuse”, a punctat Maria Casandra Hauşi.
Deja au fost făcuţi primii paşi. Preşedinta Asociaţiei Doina-Neamul a luat legătura cu etnologul Natalia Lazăr, cu managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, dar şi cu reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
„Nădăjduim ca expunerea colecției la Muzeul Satului să aibă loc în vară, spre toamnă, cu atât mai mult cu cât în luna septembrie a acestui an, în Maramureș, Ministerul Culturii și Consiliul Județean intenționează să organizeze Gala națională Tezaure Umane Vii, cu participarea membrilor Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și a altor specialiști cu activitate în domeniul patrimoniului cultural imaterial și al protejării patrimoniului mondial UNESCO, în general. Iar, pe lângă discursul expozițional de la muzeu, vom da viață și altor activități culturale și educative, în dorința de a crea acel spațiu. Dorim, de asemenea, ca tot în acest an să construim o troiță în semn de omagiu, pe care s-o amplasăm «acolo, sus, pe deal», în imediata apropiere a mormântului dumnealui, iar dezvelirea ei să constituie un alt prilej de chemare a fraților fârtaților, a semenilor noștri”, a adăugat Maria Casandra Hauşi.
După constituirea colecţiei şi expunerea ei la Muzeul Satului, aceasta va urma să colinde şi alte spaţii pentru ca amintirea lui Nicolae Piţiş să dăinuie.